Yehuda Moon & The Kickstand Cyclery Vol. 1 ~ Rick Smith

► door: A.IJ. van den Berg

In de laatste week van september hield plots de tekenaar van de strip Yehuda Moon ermee op. Dat was slikken. Zelfs al kende ik de strip nog maar een paar maanden. Toch was een dagelijks bezoek aan de website al routine geworden.

‘Yehuda Moon’ deed een aantal dingen erg goed. Zo wist de tekenaar iets over te brengen van het geluk dat kan ontstaan op een fietstocht, puur om dat fietsen. Bovendien probeerden de strips weliswaar dagelijks een grap te vertellen, zij waren vaak ook onderdeel van langere verhaallijnen.

Eén zo’n verhaallijn luidt simpelweg dat fietsers in de VS grote gevaren lopen, voor Nederlandse begrippen dan. De onverschilligheid van automobilisten voor de rest van het verkeer is er schrikbarend.

En dan wordt Yehuda Moon weliswaar een activist om veiliger straten te krijgen, en het fietsen normaal te maken. Maar dan nog maakt Smith hem niet heilig. Zijn fanatisme om altijd te willen fietsen, wordt evengoed belachelijk gemaakt. Net als zijn fietskeuze — een ‘Dutch’ model — en dat hij wol draagt, en geen lycra.

De strip speelt zich in en om een fietswinkel af. Wat prettig veel mogelijkheden geeft om de meest ergerlijke bezoekers op te voeren. Van de mannen die alles uitproberen en toch nooit iets kopen, tot de figuren voor wie het allerduurste carbonspul net aan goed genoeg is.

Als fietsen niet iets is om gewoon van A naar B te gaan, maar een bewuste keuze voor een levensstijl, ontstaan vanzelf de verschrikkelijkste archetypen.

In dit eerste album staan vooral stroken uit het beginjaar dat de strip online verscheen. Daarnaast biedt het verhaal ‘back story’, en wordt uitgelegd waarom Yehuda Moon tot een dakloze fietsactivist werd.

Moge de rest toch ook nog maar in albumvorm verschijnen.

Rick Smith, Yehuda Moon & The Kickstand Cyclery
Vol 1. ‘Life on a Bicycle’

96 pagina’s
The Kickstand Cyclery, 2011

* illustratie uit het besproken boek:
click voor groter


[x]opgenomen in het dossier:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden