Sneeuw en ruis ~ Hein de Kort

► door: A.IJ. van den Berg

Zelden wint wat eerder al eens in een krant verscheen bij bundeling. Spraakmakende interviews blijken later in een boek weinig opmerkelijk. Bundels met columns tonen onbarmhartig hoe de schrijver zich vaak van een trucje bedient om maar weer een stukje af te hebben.

Maar de cartoons over televisie die Hein de Kort dagelijks tekent voor Het Parool winnen nu eens wel bij verzameling. Een krant met al zijn kleine en grote nieuws is niet de natuurlijke omgeving voor relativerende humor. Maar een bundel met grappen die op zichzelf vaak niet meer dan een glimlach oproepen, wordt een waar bombardement met humor.

De cartoons worden in dit boek afgewisseld met pagina’s uit een televisiegids, met de zenders Nederland 1,2 en 3, Luxemburg 1 en 2, en een willekeurig gekozen zesde kanaal. En ook om die gids heb ik ook een paar keer hardop moeten lachen. Hoewel uitleg van het waarom hier de grappen waarschijnlijk doodslaat.

Maar een programma Pramtime noemen, en het te beschrijven als:

Informatief programma over de voorkant van vrouwen.

vind ik grappig, helaas.

Verder is de terugkerende aandacht voor het programma Domino Day een hoogtepunt in deze bundel. Leuker zal mijn leesvoer dit jaar zelden worden, vrees ik:

Dag 4. het schuren en grondverven van de dominoblokjes. Maar de tijd dringt.

Hein de Kort, Piet & Riet van de Buis: Sneeuw en ruis
128 pagina’s
uitgeverij M, 2004

[x]opgenomen in het dossier: