Korte grappen 3 | Korte grappen 4 ~ Hein de Kort

► door: A.IJ. van den Berg


De strips uit de vier deeltjes Korte grappen zijn begin jaren tachtig eerst gepubliceerd in de polder-Pravda; wijlen het dagblad De Waarheid van de Communistische Partij Nederland. Het was de enige krant die de tekeningen wel wou hebben.

Nu heb ik de strips niet gelezen om te kijken of ze het Communistische gedachtegoed wel adequaat weergaven. Ik wilde gewoon kijken of ik er nog om lachen kon. Hein de Kort geeft zelf ook aan dat het toeval was dat hij bij De Waarheid terechtkwam. Toch zie ik meteen de mogelijkheden om over dit gegeven een pompeuze dissertatie te schrijven. Waarin grote conclusies worden opgehangen aan het feit dat De Kort zo vaak een schlemielig ‘klein mannetje’ als hoofdpersoon kiest. En wat een krachtige metafoor is dat niet, voor de achterstelling van de arbeider.

Zo’n idee vind ik dan grappig — omdat er werkelijk proefschriften geschreven zijn met zo’n onnozel uitgangspunt.

De strips nu herlezend valt me op dat De Kort het vak in de praktijk heeft moeten leren. Elk bundeltje heeft wel een paar echt goede grappen, maar nog aanzienlijk veel meer die werkelijk helemaal niets te betekenen hebben.

Het is niet dat hij later beter werd — het talent om te ontregelen was er toen duidelijk ook al — maar veel meer dat zijn niveau tegenwoordig consistenter is.

Hein de Kort, Korte grappen 3
zonder paginanummering
Espee, 1984
 
Hein de Kort, Korte grappen 4
zonder paginanummering
Espee, 1984

[x]opgenomen in het dossier: