Onstrefelijke blunders keren terug ~ Stephen Pile

► door: A.IJ. van den Berg

Het begon ooit met de aanschaf van dit boek voor een paar gulden bij De Slegte. Dat boek was uitermate leuk, maar het leek me niet echt goed vertaald. Ook al moet de moeilijkheidsgraad voor de vertaler enorm zijn geweest, gezien de droge Britse humor van de schrijver. Toen het mogelijk werd Engelse boeken via internet te bestellen, hoorden die van Stephen Pile tot de eerste die ik kocht.

Omdat ik nauwelijks grappiger boeken ken.

Pile richtte in zijn eersteling The Book of Heroic Failures een monument op voor iedereen aan wie het grote succes voorbij is gegaan, maar tenmiste eenmaal excelleerde, ook al was dit in zijn falen. Tegelijkertijd stichtte hij daarmee de “Not Terribly Good Club of Great Britain”. Maar de club trok zo veel leden dat die een succes werd, en daarmee dus weer ontbonden moest worden.

Sindsdien is zijn voorbeeld om menselijke fouten te verzamelen door tallozen nagevolgd. Er is een website met wekelijks News of the Weird. En ook worden er tegenwoordig Darwin-awards uitgereikt aan diegenen die op zo’n domme manier aan hun eind kwamen dat de menselijke genenpool met hun sterven gediend is.

Stephen Pile is veel subtieler. En droger. En aanmerkelijk onderkoelder.

Neem nu het heroïsche falen afgebeeld op de omslag van dit boek. Daarbij gaat het om de vraag wie de minst succesvolle menselijke kanonskogel is. Dit record was in handen van ene miss Rita Thunderbird, die zelf in de loop van het kanon bleef steken, maar wel haar goudlamé beha zag afgeschoten.

Haar record is inmiddels verbeterd.

Stephen Pile, De onstrefelijke blunders keren terug
195 pagina’s
Uitgeverij Bert Bakker 1989 © 1988 origineel
vertaling Gerard Verbart

[x]opgenomen in het dossier:

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden