Typographics Four ~ Roger Walton (ed.)

► door: A.IJ. van den Berg

Zelden gaat op boeklog over de zakelijke kant van het uitgeven. En gelukkig ook maar. Heel boeiend is die meestal niet. Bovendien ben ik geïnteresseerd in de ínhoud van boeken, en al niet eens om welke druk of editie het gaat.

Toch zijn er boeken waarvoor het zakenmodel van de uitgever belangrijker is dan de inhoud. De risicoloze uitgaven. De boeken waarvan ieder die erin staat zo’n groot deel van de oplage opkoopt, dat de uitgever er zowiezo al winst op maakt. De gids Who is Who is het klassieke voorbeeld van dit soort uitgaven. Maar ook, of misschien wel juist, de grafische sector kent dit soort boeken.

Ik vermoed dat Typographics Four zo’n presentatieboek is. Het ziet er prachtig uit. Het kan zo op de salontafel. En het kostte bij introductie 169,- gulden.

Dat is veel geld voor een boek zonder een bijzondere inhoud. Dit exemplaar werd dan ook niet verkocht voor die prijs.

Na de invoering van de euro heeft het nog tijden voor € 76,70 bij de boekhandel in de kast gestaan. Om jaren later tenslotte voor € 1,00 op de braderie verkocht te worden, aan mij.

Maar ik weet niet of ik daar een goede koop aan gedaan heb. Zo valt me op dat ik geen enkele van de opgenomen ontwerpers van naam ken. Nu hoeft dit zo vreemd te zijn, wie kent die namen wel, maar evenmin kwamen hun ontwerpen me bekend voor. Terwijl ik toch een redelijk fotografisch geheugen heb.

Bovendien zijn nogal wat ontwerpen volkomen gedateerd, in amper acht jaar tijd. Vooral het werk voor websites doet haast primitief Middeleeuws aan. Netscape 3, of Internet Explorer 4, was nog de browser van keuze. En het scherm waarvoor ontworpen werd, was nog wat mensen zo onderhand aan resolutie op hun telefoon bezitten.

Enfin, voor hetzelfde levert dit boek me later nog eens een nuttig idee op, en dan is het de investering natuurlijk wel meer dan waard geweest. Soms is bladeren in andermans werk even heel nuttig.

Roger Walton ed., Typographics Four
Analysis+Imagination=Communication

204 pagina’s
HBI, 2000

[x]opgenomen in het dossier:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden