Cyclebabble ~ James Randerson and Peter Walker [ed.]

► door: A.IJ. van den Berg

Het was een experiment om deze zomer in korte tijd veel boeken te lezen over fietsen. En een experiment dat me wel beviel. Het werkt vrij goed om een gemeenschappelijk thema besproken zien worden door verschillende mensen. Waar meerdere boeken van éen schrijver achter elkaar lezen bijvoorbeeld aanzienlijk vermoeiender is.

Voor Cyclebabble moet ik alleen een uitzondering maken. Dit boek was net te veel aan deze reeks. Hoewel ik het onder andere omstandigheden vast beter had gewaardeerd.

Nu wreekte zich dat ik net Matt Seaton’s Two Wheels had gelezen — met stukken uit The Guardian — en dat in Cyclebabble de interessantste stukken zijn verzameld uit het weblog over fietsen van dezelfde krant. Dus is de overlap te groot. Doelgroep en de besproken problemen zijn namelijk voor een groot deel dezelfde.

Groot-Brittannië heeft een autocultuur, en dat maakt de fietser op straat er nogal wat kwetsbaarder dan ik het gewoon ben.

Seaton komt overigens ook enige malen aan het woord in het boek.

Dus zat het vermaak van Cyclebabble in de verhalen die afwijken van het stramien. Zoals als de fietsers online tegen elkaar gaan opbieden over de fouten die ze hebben gemaakt onderweg.

Er komt eens iemand aan het woord die meedeed aan een ‘naked bike ride’.

Een dame vraagt de lezers oplossingen voor het probleem dat haar rok altijd zo opwaait onder het fietsen.

Verrassend feit van dit boek was dan weer dat in sommigen landen, als het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, een fiets volgens de wet twée werkende remmen moet hebben. Waarbij de voorrem dan ook nog als belangrijker wordt beschouwd dan de achterrem.

Ook het verhaal van de ex-fietsendief, en zijn trucs om fietsen te jatten, was interessant. Al vertelde hij nauwelijks iets dat iemand die ooit in een grote Nederlandse stad heeft verkeerd al niet hoort te weten.

Verder leek me dat dit boek, zoals vrijwel alle boeken die gebaseerd zijn op weblogs, benadrukt dat het boeiender is om het log dagelijks te volgen, online. En dan is het mij allemaal net niet fanatiek genoeg. Dan lees ik bijvoorbeeld liever het forum van jongens die oude fietsen opknappen, en daar prettig nerdig over zijn.

Cyclebabble
Bloggers on Biking
Edited by James Randerson and Peter Walker

258 pagina’s
Guardian Books, 2011

[x]opgenomen in het dossier:

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden