Duivelse valstrik ~ Pierre Veys & Nicolas Barral

► door: A.IJ. van den Berg

De parodie in Schaduw over het Britse Rijk was nog licht onschuldig. De personages hoefden maar iets te worden aangezet om ze iets knulligs te geven. En vooral de toon van de strip Blake & Mortimer werd goed gepersifleerd, tot en met de oubollige aankondigingen over wat er stond te gebeuren.

Zoiets kan éen keer. En is dan al een succes als het een heel stripalbum wordt volgehouden. Ik was daarom erg benieuwd of het tweede avontuur van Philip en Francis een variatie op het eerste succes zou worden, of iets heel nieuws zou brengen.

En het was goed om te zien dat ditmaal weer heel andere elementen uit de Blake en Mortimer werden geparodieerd.

Het boek begint als persiflage op het album De valstrik, wat ook al in de titel duidelijk is.

Opnieuw krijgt Mortimer, of in dit geval dus Philip, de uitnodiging van wijlen zijn vijand, de corrupte geleerde Miloch, om diens laatste grote werk te komen bekijken.

Philip en Francis moeten daar eerst erg om lachen. Want zo onnozel als de vorige keer zullen ze ditmaal niet zijn, om in de valstrik van Miloch te trappen. Toch gaan ze kijken, en vanzelfsprekend gaat er iets mis.

Prachtig spelen Veys en Barrall dan met het gegeven dat in Science Fiction alles kan, mits logisch gebracht, en nog mooier is dat dit met humor gebeurt. Bovendien slagen ze erin een verhaal te vertellen dat verrassend blijft tot op het laatst.

Zo belandden Philip en Francis in een parallelle wereld, waarin zij zelf ook bestaan; alleen dan niet als vrienden; laat staan als helden die met regelmaat de hele aardbevolking hebben gered.

Een hoogtepunt vond ik dat zelfs het eeuwige geknok in de Blake en Mortimer-reeks belachelijk kon worden gemaakt. Net als het gebruik van geavanceerde technologie. Wel valt opnieuw op dat de kwaadaardigheid van de eeuwige vijand Olrik nauwelijks belachelijk te maken is. Ditmaal wordt geprobeerd dat probleem op te vangen door hem een voornaam te geven.

Dagobert.

Er komt zelfs een hele reeks van zijn voornamen langs, als Olrik voor het altaar staat voor de huwelijksceremonie met zijn aanstaande, de koningin van Engeland. Slagen Philip en Francis er nog in deze verbintenis te voorkomen?

* Na herlezing in november 2014 kreeg dit stripalbum alsnog het label aanbevolen

Pierre Veys & Nicolas Barral, De duivelse valstrik
Een avontuur van Philip en Francis

54 pagina’s
Dargaud, 2011
Vertaald uit het Frans

* illustratie voorop het besproken werk. N.B. deze scène komt in het hele album niet voor.


[x]opgenomen in het dossier: ,