Fietsatlas Nederland ~ schaal 1:75.000

► door: A.IJ. van den Berg

Navigeren is een ouderwetse vaardigheid geworden. Hele volksstammen laten inmiddels eerst een apparaat de route uittekenen die ze volgen moeten als ze ergens naar toe willen reizen, in plaats van op het eigen verstand te vertrouwen.

Feilloos zijn deze routeplanners en GPS-ontvangers alleen lang niet altijd. En toch gelooft menig chauffeur zo’n apparaat altijd nog eerder dan het eigen benul. En dan rijdt zich weer eens een bestelwagen vast in het lage tunneltje vlakbij mijn huis.

Ik leerde me door de wereld bewegen in een tijd dat er niets anders was dan landkaarten, en voor nood het kompas. Waarmee niet gezegd zij dat mijn oriëntatievermogen feilloos is. Op grijze dagen, als de zon onzichtbaar blijft, helemaal met mist, lukt het ook mij niet altijd om in vreemd gebied de goede richting aan te houden.

Heb ik alleen tegenwoordig ook een telefoon bij me, voor de luttele keer dat ik ‘verdwaal’ op de fiets. En die kan me in zulke gevallen heel simpel laten zien waar ik ben.

Meestal is dat dan ergens op een weg parallel aan de weg die wel de goede keuze zou zijn geweest.

En soms ook ben ik wel nog op het goede pad, en valt de afstand gewoon iets tegen.

Op mijn telefoon staat ook de fietskaart van vrijwel heel Nederland, waarop ik tot in detail kan inzoomen. Alleen is dat om éen reden net geen helemaal perfecte oplossing. Het beeldscherm van de telefoon is relatief klein. Te klein om een goed overzicht te krijgen voor langere verplaatsingen; zoals om in te kunnen schatten waar de ene plaats zich precies bevindt ten opzichte van de andere.

Enkel om het betere overzicht heb ik toch de laatste Lidl Fietsatlas Nederland gekocht — de supermarkt brengt doorgaans elk jaar in april een nieuwe editie uit voor weinig.

Goed aan deze uitgave is verder vooral het formaat: de atlas kan al mee in een relatief kleine fietstas.

Ideaal is deze fietsatlas alleen niet. Zo vind ik het kaartbeeld nogal rommelig. Veel lijntjes zijn me net wat te dik. Alsof de kaarten bedoeld zijn voor een publiek op leeftijd, dat misschien niet altijd een leesbril bij zich heeft.

Anderzijds heb ik vanouds een voorkeur voor topografische kaarten, van een nog iets fijnere schaal, in gedekte kleuren; waarop elk huis staat aangegeven.

Elk land, en iedere kaartenmaker, heeft zijn manier om de werkelijkheid te versimpelen. Eenmaal gewend aan éen, vraagt de manier van werken van een ander altijd weer om een andere manier van kijken. Ik ben heel Europa doorgefietst met kaarten van Michelin — en sindsdien blijkt het altijd weer een gemis te zijn dat andere uitgevers zo anders omgaan met hoogteprofielen, of dat die het nalaten om de echt mooie routes te accentueren met een groen lijntje.

Tegelijk gaat het daar niet om. Al is de tijd wel voorbij, helemaal met een atlas waarin enkel Nederlandse straten zijn opgenomen, dat landkaarten me tot grootse dromen aanzetten, over verre verten.

Lidl Fietsatlas Nederland
359 pagina’s
Lidl en Falkplan bv, 2019

[x]opgenomen in het dossier: ,


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden

een reactie

Erik Scheffers  op 1 mei 2019 @ 05:49:19

Hoi Arjen, terug van vakantie? Leuk om je weer terug te zien. Groetjes, Erik