100 Lifehackingtips

► door: A.IJ. van den Berg

Toen in 2005 de website Lifehacker.com verscheen, werd ik al gauw een vaste bezoeker; net als tal van andere nerds. De tips op die site hadden namelijk groot nut, en de discussies daarover helemaal. Want, we hebben nu dan wel al die technologie, zoals een computer met een internetverbinding, maar het dagelijkse gebruik daarvan kan toch zeker veel handiger?

In 2007 ging het Nederlandse initiatief Lifehacking.nl van start. En daar vond ik nooit wat aan. Wat niet zo zeer aan de website lag, als wel aan de doelgroep waarop deze zich richt — want daar hoor ik niet toe. Lifehacking.nl lijkt vooral nuttige wenken voor kantoorpersoneel te bieden, dat uit zichzelf nog niet zo veel durft met de standaardprogramma’s op hun Windows-PC. Mensen die nog heel blij zijn om te leren hoe je mappen aanmaakt in Outlook.

Dat is ook allemaal heel nuttig, alleen niet voor mij.

Verder bracht de Nederlandse site te vaak nogal vaag esoterische tips, zoals over bezield water — het kan ook andere mallepraat uit de zweefmolen zijn geweest — wat me nog heviger afschrok.

Alleen verscheen er ook een boek, met honderd nuttige tips, dat gratis online staat, en toch maar eens bekeken moest worden. En deze uitgave slaagde er niet in mijn vooroordelen weg te nemen. Ook het boek lijkt vooral bedoeld te zijn om kantoorslaven productiever te maken. De nadruk ligt nogal op tips om de vloed aan dagelijkse routines te helpen stroomlijnen. Zodat het geringe tal uren van de CAO-werkdag zo optimaal mogelijk benut wordt.

Nu is de uitgever dan ook een uitgever van managementboeken.

Een moeilijkheid van dit soort tips is toch dat deze problemen oplossen die voor mij niet meer bestaan, en meestal nooit bestaan hebben.

Bovendien komen wel heel veel tips neer op de dooddoener: laat je niet afleiden, als er iets gebeuren moet.

Dus was het alsof ik in dit boek als antropoloog de wat primitieve gewoonten van een onbekende stam bestudeerde. In het besef dat veroordelen eigenlijk niet mag, hoe verleidelijk dat ook is. En er staan op zich ook genoeg handigheidjes in het boek. Maar dat is het niet…

Martijn Aslander, Frank Meeuwsen, Taco Oosterbeek, Sanne Roemen, e.a.
100 Lifehackingtips
om prettiger en efficiënter te werken

147 pagina’s
Van Duuren Management, 2008

[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden