Robert Graves. A Biography ~ Bruce King

► door: A.IJ. van den Berg

De biografie die Bruce King schreef over Robert Graves [1895 – 1985] mag wat mij betreft zo als sjabloon dienen voor alle schrijversbiografieën. Dit boek is prettig beknopt. En rekent toch af met enkele mythen die er over Graves bestaan; ook al omdat hij deze zelf in de wereld had gebracht. Bovendien staan de verhalen en anekdotes over diens bestaan in een goed evenwicht met beschouwingen over het werk.

En Graves had een opvallend leven. Zo was hij een homosexueel die bij twee echtgenotes in totaal acht kinderen verwekte; en had hij nog een tijdlang een maîtresse voor erbij.

En Graves had een opvallend oeuvre. Hij schreef in totaal 140 boeken, waaronder poëzie, romans, en wetenschappelijke verhandelingen. Enfin, dan komen alleen de meest bekende enigszins gewogen aan bod. Ik heb desondanks een redelijk goed idee gekregen waar zijn kracht lag als auteur. Al was Graves waarschijnlijk veel meer een dichter dan ik ooit beseft heb.

De biografie had alleen al nut doordat King na is gegaan wat er klopte aan de autobiografie Good-bye to All That | Dat hebben we gehad. Dit is het boek over zijn leven dat Robert Graves gedesillusioneerd op diens 34ste schreef — en waar nooit een vervolg op kwam.

King liet onder meer zien dat Graves de werkelijkheid behoorlijk naar eigen hand had gezet in de tekst. En hij bijvoorbeeld ook een nooit uitgegeven roman over de loopgravenoorlog in zijn autobiografie verwerkte.

Ook wist ik niet dat Good-bye to All That past in een heel rijtje past van memoires die in de jaren twintig verschenen. Er waren veel meer oud-officieren die zo probeerden af te rekenen met de zinloze dood van zo talrijk veel generatiegenoten.

En goed, dan hebben vermoedelijk vele anderen nogal wat zwaar werk opgeknapt voor Bruce King. Misschien heeft hij weinig meer gedaan dan een samenvatting geven van wat er in een hele rijtje aan veel omvangrijker biografieën staat.

Punt is, die andere boeken zal ik nooit lezen.

Bruce King, Robert Graves
A Biography

266 pagina’s
Haus Publishing, 2008

[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden