Information ~ James Gleick

► door: A.IJ. van den Berg

Meest teleurstellende boek van 2011? Waarschijnlijk toch The Information van James Gleick. Al heeft teleurstelling altijd meer met verwachting te maken, die niet wordt waargemaakt, dan dat dit gevoel een waardeoordeel uitspreekt. Dit is vast voor vrijwel iedereen een prachtboek. Alleen was het dat niet voor mij.

Maar zelden waren de loftuitingen groter bij de critici over een boek. En geen enkele keer duurde het wachten op een pakje zo lang, als nadat ik dit boek besteld had online.

En had ik verder niet nog meer boeken van Gleick in huis? En had zijn boek over de chaostheorie niet een verpletterende indruk gemaakt indertijd?

The Information doet wat de titel belooft. James Gleick bekijkt de immense vloed aan informatie die er tegenwoordig beschikbaar is, en leent daarbij tal van theorieën, uit de meest onverwachte wetenschappen, om daarbij iets nuttigs te zeggen.

En wie dan de geschiedenis bekijkt, moet wel tot de conclusie komen dat er altijd geklaagd is over de te grote hoeveelheid aan informatie in omloop.

Toch is er te manoeuvreren door alle ruis. Want behalve informatie, is er ook kennis, en daarmee betekenis.

Dus komt het erop aan om de verbanden te vinden — iets waarin Gleick overigens niet slaagt. En mij ook haast een wonder had geleken, was het hem wel gelukt.

Dit boek was het aardigst als het dicht bij de feiten blijft. Bijvoorbeeld als de recente geschiedenis beschreven wordt, over wat er zoal nodig was om de communicatierevolutie te laten beginnen.

The Information is voorbeeldig om ontwikkelingen te beschrijven als de opkomst van Wikipedia. Als het onmogelijke gebeurt, en vrijwilligers om niet een veel actuelere encyclopedie weten te maken dan alle naslagwerken die tot nu toe bestonden.

Alleen was me meer beloofd dan een aardig overzichtswerk over ontwikkelingen waarvan ik de meeste allang kende. De valstrik was dat ik dacht dat The Information van alles zou bevatten dat me interesseerde, en me toen van alles gaf dat me zelf al was opgevallen.

James Gleick, The Information
A History
A Theory
A Flood
526 pagina’s
Pantheon Books, 2011

[x]opgenomen in het dossier:

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden