Wanneer computers koppelen… ~ Frank Kuitenbrouwer

► door: A.IJ. van den Berg

Het nieuwsfeit van 2013 bestaat uit de bevestiging dat de VS al ons doen en laten online bespioneert. Maar vermoedens daarover waren er altijd al. Internet is in oorsprong nog steeds een computernetwerk van het Amerikaanse leger. En voor GPS worden vooral Amerikaanse satellieten gebruikt.

Typ ik deze woorden toevallig ook nog op in een tekstverwerker van Amerikaanse makelij, die draait op een Amerikaans besturingssysteem.

Ofwel, mocht de regering van dat land meer toezicht eisen, dan lag daar al een hele infrastructuur voor klaar.

Privacy is ook al even dood, volgens velen. Maar dat vind ik toch net weer te simpel gedacht. Ik zie geen reden om voortaan mijn tekstjes enkel nog met de hand te schrijven. Niet aan rages meedoen als Facebook volstaat voor nu wel.

De voormalige NRC Handelsblad-journalist Frank Kuitenbrouwer heeft over privacy geschreven sinds begin van de jaren zeventig — toen er in Nederland een massaal protest tegen de volkstelling uitbrak.

Computers waren voor toen nog apparaten zo groot als een huiskamer, enkel in het bezit van grote organisaties. Dat wij ooit allemaal met kleine peilzenders op zak zouden lopen, en onze mobiele telecomaanbieders zouden betalen om bij te houden waar wij ons zoal bevonden, is in veel van zijn werk nog een ondenkbare utopie.

En toch was het nuttig om te lezen wat hij begin jaren negentig over privacy schreef. Omdat het bij de bescherming van de persoonlijke levenssfeer niet alleen gaat om hoe een overheid zijn burgers kan bespioneren.

Wanneer computers koppelen… is een entreerede, van toen Kuitenbrouwer in 1990 de Belle van Zuylenleerstoel in Utrecht aanvaardde.

En misschien moet ‘het einde van de privacy’ dan iets later in de tijd worden gesitueerd. Van toen de VS Microsoft dwong om achterdeurtjes in Windows in te bouwen voor de geheime dienst. Of toen adverteerders profielen gingen aanleggen van wie welke websites bezocht online.

Feit blijft dat de meest fundamentele ideeën over een onderwerp vaak ontstaan tijdens revoluties en andere caesuren; als het oude nog bestaat maar het nieuwe zich ook al heeft aangekondigd.

Kuitenbrouwer wist al wat nu altijd nog als argument wordt door burgerrechtenactivisten.

Een bevolking accepteert alle toezicht, als die maar geleidelijk wordt ingevoerd.

[ wordt vervolgd ]

Frank Kuitenbrouwer, Wanneer computers koppelen…
Over de noodzaak massaal toezicht per computer beter te controleren

35 pagina’s
Kluwer, 1990

[x]opgenomen in het dossier:

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden