Trouble With Heroes ~ Guy Vanderhaeghe

► door: A.IJ. van den Berg

Op mijn andere weblog ging er al meerdere keren aandacht uit naar wat ik mooi vormgegeven boeken vind. Dit is in dat spectrum het andere uiterste. Ik geloof niet een lillijker boek te bezitten als The Trouble with Heroes. En dan valt de kaft nog alleszins mee.

Het begint er al mee dat dit boek twee ISBN-s heeft, Vanderhaeghe er twee keer een verschillende opdracht in heeft gezet, en dit exemplaar werd uitgegeven in zowel 1983 als in 1986. Ik mag blijkbaar kiezen wat me het liefste is.

Verder staat er te veel tekst op de pagina’s, en zien deze er niet uit alsof ze gedrukt zijn, maar of iemand een kopie van een kopie van een fotokopie in een kaftje heeft gestopt.

Het is nog dat dit boekje niet naar toner ruikt.

Ik kocht het een jaar of tien geleden voor een stevige twintig gulden, omgerekend, en voelde me daardoor toen werkelijk ernstig bekocht. Maar tegenwoordig is het dan weer niet moeilijk online een boekhandelaar te vinden die er meer dan honderd pond, of honderdvijftig dollar voor vraagt. Dit is ook wel zo’n onooglijk ding, dat het makkelijk per ongeluk met de stapel oud papier meegaat. Ik kan me voorstellen dat er al heel wat zijn weggeraakt. Het is een curiosum.

In The Trouble with Heroes staan zeven verhalen. Daarvan kon mij er maar éen zonder voorbehoud bekoren. De resterende zes lijken nog het meest op vingeroefeningen. Zoals dit hele boekje de sfeer uitademt de uitgave te zijn van de restjes die voor opname in de bundel Man Descending waren afgevallen.

Vanderhaeghe is een Canadees schrijver. Dit heeft als merkwaardig gevolg dat ik toch zit te wachten op iets dat zich in Canada afspeelt, of over Canadezen handelt. Maar dan spelen zich twee verhalen in deze bundel af in Bijbelse tijden. Enfin, het kan dan zijn dat ik door een gebrek aan bijbelvastheid niet zie hoe Vanderhaeghe speelt met canonieke thema’s, maar die vertellingen zeggen me werkelijk helemaal niets.

Nee, dit boekje wordt gered door het verhaal ‘The Prodigal’, ondanks de enorme sentimentaliteit daarvan. Het gaat over een vader, en een zoon, die noodgedwongen wel met elkaar moeten praten, terwijl er tussen beide zo veel is om over te zwijgen. Maar de vader gaat dood, hij is al blind, en er moet nog wel degelijk iets worden uitgesproken.

meer Vanderhaeghe op boeklog

Guy Vanderhaeghe, The Trouble with Heroes
and Other Stories
70 pagina’s
Borealis Press 1986, oorspronkelijk 1983

[x]