Days Are Just Packed ~ Bill Watterson

► door: A.IJ. van den Berg

There’s Treasure Everywhere las ik, en ik schrok. Het leek er op of de stripreeks Calvin and Hobbes zijn magie had verloren. Of ik er ineens op uitgekeken was. Te goed viel te voorspellen wat er kwam.

Ter controle pakte ik toch maar een eerder album op. Om meteen gerust gesteld te worden. There’s Treasure Everywhere moet het minste album uit de reeks zijn.

Natuurlijk verlopen ook veel strips in The Days Are Just Packed via gekende sjablonen. Calvin and Hobbes speelt zich altijd in maar twee seizoenen af. Als het geen zomer is, dan is het winter. De enige binnenlocaties zijn die van een klein kind, zoals Calvin nu eenmaal de hele reeks blijft. Dus of hij is binnen thuis, of hij verveelt zich op school.

Maar er is variëren op wat al bij de lezer bekend mag heten, en er is ook zoiets als het telkens net even afwijken van wat een lezer ten onrechte denkt te verwachten. Dat laatste levert aanmerkelijk sprankelder materiaal op, en dit tekent het boek. Dit album bevat bijvoorbeeld éen van de leukste vervolgverhaaltjes uit alle boeken, als Calvin weer eens geen zin heeft om huiswerk te maken, en dan twee uur naar de toekomst springt om die ellende maar vast gehad te hebben. Daar ontmoet hij zijn even luie zelf. En dus reizen ze samen naar een uur terug, om de Calvin daar aan te zetten toch eens zijn huiswerk te doen.

Ondertussen doet knuffeltijger Hobbes dan maar het huiswerk, dat bestaat uit het maken van een opstel, door op te schrijven hoe Calvin onder zijn plicht probeerde uit te komen. Dat levert hem voor het eerst een uitmuntend cijfer op in de klas, tot Calvin’s grote chagrijn.

Ach ja.

Bill Watterson, The Days Are Just Packed
A Calvin and Hobbes Collection
176 pagina’s
Andrews and McNeel, 1993
[click voor groter]

[x]opgenomen in het dossier: