Homicidal Psycho Jungle Cat ~ Bill Watterson

► door: A.IJ. van den Berg

In de Nederlandse vertaling van deze strip had de hoofdpersoon ineens een andere naam. Het jongetje heette plots Casper, in plaats van Calvin. Dat heb ik altijd zeldzaam dom gevonden; daardoor gaat nu juist die aardige verwijzing naar de filosofen Calvijn en Hobbes verloren. Terwijl er, heel terloops, wel degelijk heel principiële levensvragen aan de orden komen in een stripboek als dit.

Zowiezo is al verwonderlijk dat de figuur Hobbes zo goed werkt. Waar alle andere personages niets anders zijn dan een vervelend zesjarig jongetje met een knuffeltijger, leeft zijn vriend Hobbes voor Calvin echt.

De maker Bill Watterson is om nog meerdere redenen te bewonderen. Zo hield hij er na tien jaar mee op de strip in kranten te publiceren, terwijl hij het succes nog decennialang had kunnen uitmelken. Desnoods door een andere tekenaar alle werk te laten doen. Evenmin was Watterson ooit bereid om zijn stripfiguren ooit in de handel te gooien; terwijl hij kapitalen had kunnen verdienen met een pluche versie van de tijger Hobbes.

Ik waardeer deze strip nog altijd zo, omdat de maker niet altijd mikt op de simpele lach. Omdat hij het vertikt om altijd op zijn hurken te gaan zitten, maar wel degelijk een maatschappelijk commentaar in zijn werk stopt. Zonder dat daaruit nu af te leiden is wat de politieke voorkeuren zijn, van de man.

In Homicidal Psycho Jungle Cat staan een paar van mijn favoriete afleveringen ooit verzameld. Zoals dit simpele, maar vlijmscherpe commentaar op het werk van de historicus.

click voor groter
Bill Watterson, Homicidal Psycho Jungle Cat
A Calvin and Hobbes Collection

176 pagina’s
Andrews & McMeel, 1994

[x]opgenomen in het dossier: