Bekentenissen van een nieuwsgierig mens ~ Maarten Asscher

► door: A.IJ. van den Berg

Nieuwsgierigheid is de jeuk die door onwetendheid komt, zo parafraseer ik Maarten Asscher voor het gemak maar even. Omdat geldt dat als de jeuk ondraaglijk wordt er actie nodig is. Voor Asscher zijn de kleine ontwetendheden veel hinderlijker aanwezig dan grote. En die jeuk, en het daarop volgende gekrab ter verlichting, leverde een boek op met ruim honderd alfabetisch geordende mijmeringen.

Een deel van deze mini-essays verscheen eerder op de achterpagina van NRC-Handelsblad. En daar kon ik ze maar slecht lezen. Misschien omdat kranten menen grote antwoorden te geven op de vraag wat de actualiteit van het moment is, en de stem van een veel voorzichtiger columnist daar in toon te veel van afwijkt.

Dus winnen de stukken als vanzelfsprekend bij bundeling.

Maarten Asscher was onder meer jurist, redacteur, uitgever, en topambtenaar, en is nu directeur van een boekhandel. Maar meer nog dan al dit toont het boek de gedachten van iemand met een geschoolde, zo niet elitaire smaak. En daar kan ik heel weinig op tegen hebben. Als het iemand lukt zo al drie vier dingen te schrijven over Canetti die ik nog niet wist — terwijl ik deze schrijver toch eveneens bewonder — dan neemt me dat bijzonder voor hem in.

En goed, dan is het allemaal niet wereldschokkend waar dit boek over gaat. Alleen staat het vaak wel even stil bij wat zo makkelijk verder te negeren is. Dat lijkt mij al het begin van goed schrijven. Is het een heel prettige bonus als de schrijver zich vervolgens met zorg en humor weet uit te drukken.

Maarten Asscher, Bekentenissen van een nieuwsgierig mens
272 pagina’s
Augustus, 2008

[x]