Book of General Ignorance ~ John Lloyd & John Mitchinson

► door: A.IJ. van den Berg

Hoe meer ik weet, hoe groter mijn besef is dat ik niets weet. Daarom bestaat er bij mij grote weerzin tegen mensen die ontstellend zeker van hun zaak zijn. Al helemaal als hun kennis op niets is gebaseerd dan een vooroordeel, of een kritiekloos geloof.

Geen mooiere televisiequiz daarom, dan de quiz die speelt met onze zekerheden. Waarin de kandidaten een antwoord kunnen geven waarvan iedereen denkt dat goed is, maar dan toch daarmee de fout ingaan.

QI heet dit mirakel, wat voor het onvertaalbare ‘Quite interesting’ staat. De BBC zendt er vanavond weer een uitzending van uit, en ik zal kijken. Geen vrijdag kan zonder.

Nu gaat het afstraffen van die zekerheden in de TV-quiz gepaard met humor. Een grote vraag voor mij was daarom hoe dat aspect in dit boek terug zou komen; dat tenslotte maar een afgeleide van het TV-programma is.

Niet dat ik iets tegen een journalistiek boek vol rare feitjes zou hebben. Eerder heb ik tenslotte op boeklog ook Hans van Maanen’s boeken over misverstanden al besproken. Het genre ligt me wel.

Maar toch, die humor. Boekenhumor is toch iets heel anders dan gesproken scherts in zo’n quizshow met een panel.

Ik heb éen keer zo hard moeten lachen dat verder lezen me onmogelijk werd. Dat was in een passage over piemels. Daarin stond dat Eskimo’s het penisbot van walvissen gebruiken om glijstangen van te maken, voor hun sledes.

En verder week de grijns maar zelden van mijn mond. Maar toch, vreselijk grappig is dit boek niet. Tenzij iemand het leuk vindt om telkens zijn zekerheden onderuit gehaald te zien worden, zoals ik.

Dit is vooral een zeldzaam raar boek. Met honderden feitjes die zich voor doorvertellen lenen, maar toch ook weer heel makkelijk vergeten worden. Er zit niet echt roer of richting in de samenstelling.

Hendrik de Achtste had maar twee vrouwen.
Hitler was geen vegetariër.
Een mens heeft tenminste negen zintuigen.

Ach, dit boek heeft ook bestaansrecht zonder dat TV-programma, dat moet toch mijn conclusie zijn. Er staan passages in die de vaste kijkertjes niet onbekend voor zullen komen, maar hier zijn die meestal uitgebreider verwoord. Nog veel vaker komen er feiten in terug die niet op TV zijn vermeld.

Fijn. Heel fijn.

kijk hier naar een fragment uit de TV-show

John Lloyd and John Mitchinson, The Book of General Ignorance
A Quite Interesting Book

282 pagina’s
Faber & Faber © 2006

[x]opgenomen in het dossier: ,