QI Book of the Dead ~ John Lloyd & John Mitchinson

► door: A.IJ. van den Berg

Het TV-programma QI bestaat nu ruim zeven jaar. En werd de eerste serie van deze panelshow gewijd aan woorden die begonnen met de letter A, deed de tweede dit met de letter B. De huidige reeks behandelt de letter G. Dus als de BBC het programma blijft uitzenden, heb ik nog negentien jaar om daar naar uit te kijken.

En als John Lloyd en John Mitchison elk jaar een boek blijven uitgeven dat niets met het TV-programma van doen heeft, en toch weer alles, maken ook zij me daarmee heel gelukkig.

Toch is The QI Book of the Dead net iets minder goed als de drie eerdere delen, voor mij. Dat zijn namelijk naslagwerken, vol met onmogelijke informatie. En dit boek kan weliswaar ook als naslagwerk dienen, maar het is in de eerste plaats een vrolijk leesboek, met beknopte levensgeschiedenissen van ruim zestig opmerkelijke mensen.

Die biografieën zijn dan weer per thema gegroepeerd. Zo zijn er hoofdstukken gewijd aan beroemdheden die in diepe armoede stierven, of die nogal van sex hielden, of die aap als huisdier hielden, dan wel mensen die hun eigen identiteit verzonnen, of beroemdheden die grote problemen wisten te overwinnen.

Van literaire helden als Casanova, Pessoa, en Lord Byron, gaat het naar filosofen als Epicurus, kunstenaars als Leonardo van Vinci, en actrices als Tallulah Bankhead. Komt er ook nog een enkele staatsman langs.

Tezamen leveren die levensgeschiedenissen niet bepaald levenslessen op. Wat de éen deed, verfoeide de ander. Waar Hans Christian Andersen een zeer merkwaardig man was, staat ook het leven van Benjamin Franklin erin beschreven, en bleek dit wel iemand te zijn om beter te leren kennen.

Maar er staat gewoon op elke pagina minstens éen goede opmerking, en sommige levens verliepen inderdaad opmerkelijk genoeg om alleen daarom al goede verhalen op te leveren. Wat eis ik nu eigenlijk meer van een boek?

John Lloyd & John Mitchinson
The QI Book of the Dead
A Quite Interesting Book

435 pagina’s
Faber and faber, 2009

[x]opgenomen in het dossier: ,