City of Words ~ Alberto Manguel

► door: A.IJ. van den Berg

Hadden de eerder geboeklogde titels van Manguel telkens een dwingend onderliggend thema, was dat bij dit boek niet echt zo. Tegelijk valt op dat zowel de uitgever als vele recensenten net doen of dit er wel degelijk is.

Manguel reageert op erudiete wijze op de groeiende intolerantie in sommige landen, schrijft de éen. Manguel toont dat we ons leerden te verplaatsen in de ander door het verhaal, dat ons over die ander vertelde, meldt de volgende.

Maar volgens mij is The City of Words in de eerste plaats een bundeling van losse essays, die grotendeels al eens elders verschenen. En goed, dan gaan veel van die essays over klassieke werken, zoals de Gilgamesh, waarin ook een rol speelt hoe de éen met een duidelijke ander omgaat. Maar er staan ook stukken in Manguel’s boek die een andere kant uitwaaien.

En omdat ik sommige van de losse essays al in een andere vorm kende, was voor mij te zien hoe en waar stukken daarvan in dit boek aan elkaar werden gelast.

Zoals ik The City of Words lees, is dit een geslaagde poging van Manguel om te laten zien dat hij geen diepe kennis heeft van menswetenschappen als economie, sociologie, en politicologie, maar tegelijkertijd ook weer wel. De literatuur heeft hem wel degelijk fundamentele inzichten bijgebracht over anderen, en daarmee de wereld. En goede boeken kunnen die betekenis voor elke lezer krijgen. Sterker nog, misschien is dat wel wat we onbewust zoeken door te lezen.

Ultimately, readers want to have words to name not the declaration of a dogmatic set of precepts, but legislations able to change with the growth of experience and enrichments of customs. They want words to name the comforts of peace but also the confusion, destruction, and desperation brought on by our ambitions. In all this, the various identities of tribe, language, religion, and philosophies may find common ground, because sometimes, the blanketing notion of a society’s identity is in itself the cause of conflict. [84]

Alberto Manguel, The City of Words
166 pagina’s
Continuum, 2008

[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden

2 commentaren

Frank  op 7 juli 2009 @ 19:35:42

Ik heb dit boek ook al eens gerecenseerd, en vond het lastig om een mening over te vormen. Manguel schrijft dingen die op zich wel interessant zijn, maar het is geen boek wat je je een week later nog herinnert.

Even een off topic tip: misschien is het handig als je de plugin ‘subscribe to comments’ installeert, dat is makkelijk voor de lezers die een reactie plaatsen.

boeklog.info  op 7 juli 2009 @ 20:44:30

Rechtonderaan elke pagina staat een verwijzing naar de aparte RSS-feed met de commentaren.

Bovendien geven goede RSS-feed-lezers de mogelijkheid om ook bij elk boeklogje aan te vinken de eventuele commentaren die volgen te lezen.

Met deze beide mogelijkheden al aanwezig ga ik daar geen extra plugin voor installeren. Maar, bedankt voor de tip.