Sjef van Oekel breekt door ~ Theo van den Boogaard & Wim T. Schippers

► door: A.IJ. van den Berg

Dit is deel zes van een boeklogje in zeven afleveringen, dat hier begint

Sjef van Oekel breekt door heeft met de andere albums vooral de wat lullige titel gemeen. Maar het is een ander boek dan alle voorafgaande delen. Voor het eerst vertellen Schippers en Van den Boogaard namelijk éen verhaal. Al eindigt dat verhaal niet in dit boek, en is dat er wat vervelend aan.

Nu goed. Zo heel veel gebeurt er ook weer niet. Van Oekel slentert door de stad, zoals zo vaak, komt toevallig bij een signeersessie terecht in een boekhandel. Bezoekt daarop een uitgever, en krijgt vervolgens het plan zelf te gaan schrijven.

Maar om memoires te kunnen schrijven, moet een mens wat hebben meegemaakt. Dat heeft Van Oekel niet, naar eigen idee. Dus gaat hij erop uit om avonturen te beleven. Maar het boek is dan al op pagina 31. De meeste aandacht ging al die tijd dan ook uit naar zaken die misgingen, of leuke knaleffecten gaven.

Punt is dat dit album vooral nieuwsgierig maakt naar meer. Het zal alleen altijd onduidelijk blijven of Van Oekel stevig genoeg is om als personage om een heel verhaal te kunnen dragen. Hij is altijd meer anti-held dan held gebleven; meer iemand die ontregelt dan initiatieven neemt. Maar juist omdat hij zo afwijkt van de gekende stramienen voor stripfiguren, was het heel interessant geweest om te zien waar de makers hem allemaal nog hadden gebracht.

Alleen werd de strip vrij abrupt stopgezet.

wordt donderdag vervolgd.

Theo van den Boogaard & Wim T. Schippers, Sjef van Oekel breekt door
deel 5

52 pagina’s
Big Balloon, 1990

[x]opgenomen in het dossier: