Theo van den Boogaard in vogelvlucht ~ Theo van den Boogaard & Martijn Daalder e.a.

► door: A.IJ. van den Berg

Geïllustreerd overzichtboek uit 1989 over het werk van de tekenaar Theo van den Boogaard tot dan. Waarbij de nadruk vooral lag op de strip Sjef van Oekel. En dus nogal wat pagina’s gevuld zijn met een bloemlezinkje uit die verhalen.

Daarmee werd interessanter wat Van den Boogaard voordien had gedaan, en naast die stripverhalen deed. En hierbij viel me op dat wel wat aandacht aan zijn reclametekeningen is gegeven, maar ook weer niet overdadig veel. Alleen het van werk voor de Nederlandse Spoorwegen lijkt me een representatief beeld gegeven. Terwijl ik het handschrift van Van den Boogaard toch in zo veel meer dacht te hebben gezien, indertijd.

Ook al dat oude stripwerk boeide wel — meer dan Sjef van Oekel, omdat me daar het meeste wel over bekend was.

Zo werd het werk van Theo van den Boogaard doorgaans binnen korte tijd verramsjt. Waardoor hij lang toch een soort cult-status zal hebben gehad.

Mooi zichtbaar in het boek is de stijlbreuk tussen de vroege en de late Van den Boogaard. In het begin tekende hij losser, vooral geïnspireerd door de dynamische lijnvoering van tekenaars als Franquin. Daarna gaat hij ineens veel strakker werken, en in die tijd, eind jaren zeventig, kwam ook het succes.

En goed, dan gaat het in dit boek telkens over ‘vrijheid’ als constante, in het werk van Theo van den Boogaard. Maar wie leest er zo’n boek nu, als er zo veel illustraties in staan? Daaraan voegen de woorden misschien nog net wat nuttige feitelijk informatie toe.

Martijn Daalder e.a., Theo van den Boogaard in vogelvlucht
48 pagina’s
Oberon, 1989

* illustratie uit het besproken werk


[x]opgenomen in het dossier: