2013: een jaar in boeken ~ de 9de jaargang van boeklog in het kort

► door: A.IJ. van den Berg

In het verleden ging boeklog weleens helemaal dicht in december. Zo zal het ditmaal niet zijn. Er moet nog éen en ander dit jaar. Gerrit Krol is bijvoorbeeld net overleden, en ik hoor fatsoenlijk afscheid te nemen van deze auteur; vanwege zijn invloed op mijn lezen.

Maar, de belangrijkste inhoudelijke doelen voor 2013 zijn ondertussen al even bereikt.

Ik schreef een 2500ste boeklogje.

Ik schreef zelfs al een 2700ste boeklogje — waarmee de kaap van driehonderd besprekingen ook dit jaar weer gerond was. Lukt me dit aantal komend jaar weer, dan telt boeklog op 1 januari 2015 — als de website tien jaar bestaat — ruim drieduizend tekstjes over boeken.

Een jaar zie ik mijzelf dit zelfopgelegde regime ook nog wel volhouden. Terwijl dat natuurlijk geen enkel doel heeft, en ook nooit heeft gehad. Wat er daarna met de website gebeurt, is alleen nu nog volkomen ongewis.

Boeklog is en blijft een bijzaak in mijn leven — anders dan het lezen van boeken.

En meer dan ooit kwelt die halfbakkenheid me. Bijna alle boeklogjes zijn haastige eerste versies, zonder dat er ooit een tweede versie komt van de tekst. Momentopnamen zijn het bovendien. Sterk onderhevig aan mijn humeur op het moment van schrijven.

Verplichtingen elders hebben me al even geleerd dat ik aanzienlijk betere teksten over boeken schrijf als ik dit voor een ander doe. En er wel tijd in steek. Of moeite.

Terugblikkend op 2013 valt op dat ik een aantal malen de hype voor was. Carmiggelt werd al vroeg dit jaar herlezen; lang voor een goed verkopende bloemlezing in dundruk van hem op de markt kwam. Aldous Huxley las ik zonder te weten dat diens dood vijftig jaar terug nog uitgebreid herdacht zou worden in de Britse media.

En toen Alice Munro de Nobelprijs kreeg voor literatuur was er de verbaasde conclusie dat zij amper gelezen werd in Nederland, gezien het bedenkelijke niveau van de reacties hier.

Aardigste project van 2013 was het lezen en herlezen van de strip Lucky Luke — puur om de scenario’s van René Goscinny te beoordelen. En zelfs deze inspanning bleek aan een hype vooraf te gaan. Want er kwam een nieuw album van Asterix uit, waarover iedereen enthousiast was. Behalve ik. Omdat de oude die Goscinny schreef zo ongelooflijk veel beter zijn.

Voorlopige conclusie daarom: zo boeklog een vervolg krijgt na 1 januari 2015, dan om het plezier en de onverwachte waarde die het projectmatige lezen me biedt, en omdat het vervolgens nut heeft daar aantekening van te maken.
 

[1 december 2013]

[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden

een reactie

Erik Scheffers  op 1 december 2013 @ 11:18:26

Hoi IJsbrand, mij doet het in ieder geval veel genoegen om ongeveer eenmaal daags je boeklogje te lezen. Ik ben er mee gestart nadat ik een stukje had gelezen van het boek “Cursivering van mij” van Nina Berberova en daar een recensie van zocht en vond bij jouw website. Sinds vorig jaar lees ik al Anna’s leesreis en iets korter ook Bettina schrijft en de leestante. Zelf schrijf ik hele korte reacties van gelezen boeken op librarything, maar die mogen de naam recensie niet hebben, hoewel ik wel ieder boek waarvan ik me kan herinneren het gelezen te hebben heb voorzien van een sterrenwaardering.
Wat ik leuk vind aan je recensies is de ongedwongen stijl, je schrijft wat in je opkomt zonder er al te veel bij na te denken. Dat is hetzelfde wat ik in mijn reacties doe. Het oordeel mag dan soms wat onevenwichtiger zijn, maar het komt wel de leesbaarheid ten goede. Ook vind ik het leuk dat je je deels voor dezelfde boeken interesseert als ik, te denken valt aan de serie Privé-domein en strips (of Graphic novels zoals ze ook wel eens worden genoemd). DRie categoriën die bij jou nauwelijks aan bod komen en die ik graag lees zijn: romans van wat langer adem, kinderboeken en kunstboeken. Misschien kun je hier nog wat ideeeën bij mij opdoen. Groetjes uit Utrecht en ga vooral door met boeklog, mij doe je er veel plezier mee, Erik