Gesloten kamer ~ Sjöwall & Wahlöö

► door: A.IJ. van den Berg

deel éen van deze reeks besprekinkjes begint hier

De auteurs maken even pas op de plaats in dit boek. Martin Beck is dodelijk gewond geraakt aan het eind van het vorige deel, en mag nu even herstellen met een puzzle, in plaats weer volledig diensten te draaien. Ook is voor hem besloten dat hij nu wel lang genoeg gescheiden geleefd heeft, en wordt hij aan de vrouw geholpen.

In dit deel van de reeks valt inmiddels op dat de vaste cast van spelers nog zelden wordt aangevuld met nieuwe mensen. Afgezien van de misdadigers dan, maar die deden er eigenlijk toch al niet zo veel toe.

Zelfs de Keystone cops Kval en Kristiansson treden weer op, alsof de auteurs vergeten zijn dat een van hen is doodgeschoten in het vorige deel, en de ander een been mist. Goed, Kval heet nu Kvastmo. Maar dat lijkt een verbetering die op het allerlaatst in zeven haasten nog even is doorgevoerd; terwijl de drukpers al liep.

Toch, door Martin Beck een vriendin te geven, lukt het de auteurs wel een nieuw element het verhaal binnen te brengen. Omdat ze haar kritisch sociaal-bewust maken, wordt Beck ook ineens gedwongen politieke uitspraken te gaan doen. Iets dat hij tot dan toe zorgvuldig vermeden heeft.

En ach, die puzzle, met die dode in een afgesloten huis, is uiteindelijk aardig. Maar ik vind het nogal ongeloofwaardig dat die zaak uiteindelijk samenvalt met de enige andere zaak in het boek behandeld.

Wordt vervolgd

Sjöwall & Wahlöö, De gesloten kamer
221 pagina’s
A.W. Bruna Uitgevers © 1973, deze versie 1992
Vertaling van Det Slutna rummet © 1972


[x]opgenomen in het dossier: