Brandweerauto die verdween ~ Sjöwall & Wahlöö

► door: A.IJ. van den Berg

deel éen van deze reeks besprekinkjes begint hier

Held van deze reeks boeken is inspecteur Martin Beck. Desondanks hebben de schrijvers hem geen superman gemaakt. Hij heeft een slecht huwelijk; is altijd verkouden en zijn maag speelt regelmatig op.

De buddy van Beck is Lennart Kollberg; een gourmand en nogal atypische politieman. Hij lijkt wel speciaal bedacht te zijn zodat de personages onderling kritiek kunnen hebben op het functioneren van het korps, en vooral hun superieuren.

Een opmerking die regelmatig terugkomt in de boeken, en ook op de Nederlandse situatie slaat, is dat het weinig zinvol is om altijd maar meer politie te wensen. Betere politie wensen, dat zou pas wat zijn.

Centrale zaak in dit boek is de vraag waarom een huis in Stockholm zo maar afbrandde. Het plot lijkt me wat gezocht, omdat er een huurmoordenaar van buiten Zweden voor ingevlogen werd.

Speciale held van deze aflevering is de arrogante politieman Gunvald Larsson, die nogal wat mensen uit dat brandende pand wist te redden.

Toch, wat opvalt bij het op tempo teruglezen van deze reeks – zo’n boekje als dit kost me een uurtje – zijn foutjes in de continuïteit. Larsson wordt altijd als een kolos van een man beschreven. Maar in elk deel krijgt hij daarvoor een andere lengte en gewicht toegemeten.

wordt vervolgd

Sjöwall & Wahlöö, De brandweerauto die verdween
220 pagina’s
A.W. Bruna Uitgevers © 1969, deze versie 1993
Vertaling van Brandbilen som försvann © 1969


[x]opgenomen in het dossier: