Man die even wilde afrekenen ~ Sjöwall & Wahlöö

► door: A.IJ. van den Berg

deel éen van deze reeks besprekinkjes begint hier

Een reden om meteen door te lezen in de reeks, was dat Lennart Kollberg dodelijk werd verwond aan het eind van het vorige boek. Maar natuurlijk zijn de schrijvers zo slim daar verder niet meer bij stil te staan. Kollberg leeft, en de jonge collega die betrokken was bij het incident doet al dienst in Malmö.

In de Thrillergids die Vrij Nederland elk jaar voor de vakantie publiceerde, werd dit deel van de reeks het hoogst gewaardeerd. En ik ben inmiddels geneigd het daar mee eens te zijn. Er is een door de schrijvers een mooi evenwicht bereikt, dat ook de volgende boeken goed maakt. Weliswaar zijn de hoofdpersonen bekend, maar ze ontwikkelen zich nog door.

Opnieuw lijkt de misdaad maar bijzaak te zijn in dit boek. Uiteindelijk kost opsporing van de moordenaar niet zo veel moeite, en gezien de omstandigheden is er bijna begrip op te brengen voor zijn daad.

Dit boek gaat over de moord op een grootkapitalist, om wie niemand verder een traan zal laten. Vooral niet omdat zelfs zijn naasten enkel van diens dood profiteren. Het is vast om een deel als dit dat Sjöwall & Wahlöö weleens verweten is Das Kapital te hebben willen navertellen in makkelijk leesbare boeken.

Enfin.

wordt vervolgd

Sjöwall & Wahlöö, De man die even wilde afrekenen
220 pagina’s
A.W. Bruna Uitgevers © 1972, deze versie 1989
Vertaling van Polis, polis, potatismos! © 1970

[x]opgenomen in het dossier: