Terroristen ~ Sjöwall & Wahlöö

► door: A.IJ. van den Berg

deel éen van deze reeks besprekinkjes begint hier

Het slot van de reeks, en voor de mannen van de rijksmoordbrigade een waardig einde ook. Er is al delen lang sprake van dat de dienst zal worden opgeheven. Maar, voor het team helemaal uit elkaar valt, weten ze succesvol een scenario in elkaar te zetten dat de komst van een omstreden Amerikaanse politicus in goede banen leidt; tussen de demonstranten en de terroristen door.

Overigens heeft een van de teamleden zich in het vorige boek al ontslag genomen, uit onvrede met het beleid van de politie. Lennart Kollberg, de grote vriend van Martin Beck is weg, en mede daarom kan dit niet anders dan een laatste deel zijn.

Verder kreeg ik het idee dat de auteurs deze titel hebben gebruikt om nog eens prettig vet te kunnen schmieren. Het is ook bijna twee keer zo dik als de beste deeltjes in het midden van de reeks.

De gebruikelijke comic relief komt ditmaal van een ruftende advocaat, die als een der weinigen nog weleens een zaak wint in het gezagsgetrouwe Zweedse strafrecht. Vertrouwde elementen zijn verder de kritiek op de uitwassen van de bureaucratie, en er wordt een bloemenkind ingezet om de lezer te laten nadenken over zijn of haar eigen conditionering aan de samenleving.

Ach ja.

Ik denk wel dat, omdat dit deel zo lang is, mij voor het eerst werkelijk ging storen dat de auteurs alwetende vertellers zijn, die de lezers veel meer meedelen dan de personages in het verhaal kunnen weten. Mede daardoor stoort het weer dat ook in dit deel opnieuw twee zaken wat al te toevallig worden gelinkt.

Maar enfin. Vervelend was deze hernieuwde kennismaking over het geheel genomen zeker niet.

Sjöwall & Wahlöö, De terroristen
391 pagina’s
A.W. Bruna uitgevers © 1975, deze uitvoering 1993
Vertaling van Terroristerna © 1975


[x]opgenomen in het dossier: