Franka 16: Succes verzekerd ~ Henk Kuijpers

► door: A.IJ. van den Berg

De delen 16 en 17 uit de stripreeks Franka vormen een tweeluik, maar wel zoals tweeluiken bedoeld zijn. Elk van de boeken kan goed op zichzelf staan. En dat een thema uit het eerste deel doorloopt in het tweede is daar een prettige toevoeging bij.

Wel vielen me bij het herlezen van deze stripalbums weer eens de makkelijke sjablonen op, die de maker blijkbaar maar moeilijk loslaten kan.

Zo speelt album nr. 16 Succes verzekerd zich opnieuw in de kunstwereld af, zoals vele voorgaande boeken. En ook deze keer is een diefstal de directe aanleiding tot het verhaal. Voor de zoveelste maal komt de heldin in aanraking met de wereld van het grote geld. En zoals altijd is de eerste reactie, als de boeven merken dat zij iets ontdekt heeft, om haar direct maar te willen vermoorden.

Alsof fraudeurs normaliter niet juist oogsten door hun charme, in plaats van door geweld…

En goed, dan weet Henk Kuijpers de wereld waarin al deze clichés opnieuw verteld worden vaak mooi aan te kleden. Die nadruk op dat grote geld geeft hem elke keer weer gelegenheid fijn wat klassieke auto’s te tekenen.

Ditmaal buitte hij ook aardig uit dat het aanbrengen van ‘special effects’ in een stripverhaal niets extra’s kost. Het gestolen kunstwerk bestaat namelijk uit een hologram; of beter, de technologie om bewegende beeldhouwwerken levensecht te projecteren.

Is me wel weer volkomen onduidelijk waarom ook de bedenker van deze projectiemethode sterven moest van de boeven. Alsof pas uitgevonden technologie voor eeuwig ongestoord werken blijft; alsof prototypes die door éen man gemaakt werden probleemloos door elke technicus te repareren zijn.

Door de uitvinder te doden, werd ook het voortbestaan van dit zo waardevolle kunstwerk zwaar gehypothekeerd…

wordt vervolgd

Henk Kuijpers, Franka 16: Succes verzekerd
48 pagina’s
Uitgeverij Franka, 1999

[x]opgenomen in het dossier: