Franka 21: Het zilveren vuur ~ Henk Kuijpers

► door: A.IJ. van den Berg

Ruim vier jaar geleden verscheen het eerste boeklogje over De reis van de Ishtar. Maar eigenlijk had ik tot op dit moment moeten wachten om dat vervolgverhaal te bespreken. Pas met Franka 21: Het zilveren vuur zijn alle losse eindjes afgehecht; pas met dit derde deel wordt het verhaal afgerond, en is ook het eerste boek op zijn merites te beoordelen.

Tegelijk verandert het totaal mijn oordeel niet. Mij is nog altijd niet helder waarom nu juist heldin Franka indertijd het zwaard van Alexander de Grote moest komen oppikken in Turkije; behalve dan dat dit handig is voor de verhaallijn.

In Het zilveren vuur wordt eindelijk wel duidelijk waarom het zwaard zo veel doden waard was; afgezien van de historische betekenis die het heeft.

Typisch Henk Kuijpers is dan weer dat deze verduidelijking een pagina geconcentreerde informatie vergt.

Maar gelukkig is zo’n terzijde niet voor niets. Volgens de regelen van de klassieke vertelkunst spelen de speciale eigenschappen van het zwaard vervolgens een rol in het verhaal.

Het zilveren vuur begint er mee dat Franka een fuik inloopt, want op het exclusieve trouwfeest verschijnt van haar vriendin Laura, en haar Russische diamantmiljonair.

Eenmaal in zo’n fuik aangekomen, wordt de manoeuvreerruimte klein. En gelukkig laat Kuijpers het verhaal daar ook niet eindigen. Aan Het zilveren vuur is zeker te prijzen dat mij tot heel kort voor de afloop absoluut niet duidelijk was hoe het verhaal zou aflopen.

Telt dit boek ook nog enkele pagina’s meer dan de vorige delen.

Daardoor kan ik bijna vergeven dat het wel erg toevallig is aan het slot dat twee mensen op hetzelfde moment van ver op dezelfde plek aankomen. Net als in de film moet ook het stripverhaal soms met dat soort vreemde wetten meebuigen. Het zou gewoon te saai zijn om Franka ergens te laten wachten, en haar dan dagen te laten posten tot er eens iets gebeurt.

Henk Kuijpers, Franka 21: Het zilveren vuur
De reis van de Ishtar. Deel 3

58 pagina’s
Uitgeverij Franka, 2010

[x]opgenomen in het dossier: