Franka 13: De dertiende letter ~ Henk Kuijpers

► door: A.IJ. van den Berg

Tien jaar geleden — het lijkt korter terug — schreef ik mijn meest gelezen weblogpostje ooit. Nog elke dag trekt dit tekstje bezoekers. Ik schreef dan ook over tieten; het zou weer eens niet. Want ik ergerde me aan de merkwaardige anatomie die Henk Kuijpers aan zijn heldin Franka meegaf in de stripverhalen.

Die irritatie bestaat overigens nog steeds.

Het blijft ook merkwaardig dat een striptekenaar die voor elk boek honderden foto’s maakt om zijn decors zo realistisch als mogelijk af te beelden, daar dan een zo karikaturaal poppetje door laat bewegen. Terwijl het even veel moeite kost om zo’n vrouw net wat realistischer te tekenen.

Maar realisme of waarachtigheid is nu eenmaal Kuijpers’ sterke punt niet — behalve in de decors dan, waar hij op dat fotomateriaal kan leunen. Ook het dertiende album uit de stripreeks Franka biedt een in de details wel heel gezocht verhaal. Waarin onze heldin eerst groot heur huis laat verbouwen, en dan een paar maand later al tegen een faillissement aanhikt, omdat er geen inkomsten meer binnenkomen.

Vanzelfsprekend wordt ze hierin gesaboteerd. Ze moet wanhopig genoeg worden gemaakt om een koerierklusje aan te pakken — en Kuijpers moet dat pakje-bezorgen een geweldige plotvondst hebben gevonden, want precies hetzelfde idee wordt herhaald in Het zwaard van Iskander.

Dit verhaal ontspoort alleen volkomen als dat pakje moet helpen om Franka de schuld te geven van de moord op iemand anders. En die moordpoging is dermate onwaarschijnlijk, omdat het welslagen van zo veel toevalligheden afhangt, dat Kuijpers me weer eens te verliefd lijkt te zijn geworden op een onmogelijk verhaalideetje.

Neen, een hoogtepunt in de reeks is De dertiende letter niet. Behalve dan misschien voor sommige lezers, omdat Franka opvallend vaak uit de kleren gaat. Wat mij juist dan weer afstoot, doordat haar borsten door de tekenaar immer als een soort stijve monapuddinkjes tegen haar bovenlijf worden geplakt.

Merkwaardig voor een hedendaagse lezer bleek bovendien te zijn dat dit stripalbum nog ouderwets ingekleurd was met ecoline. Tegenwoordig worden daarvoor computers gebruikt, wat alles aanmerkelijk strakker maakt.

Henk Kuijpers, Franka 13: De dertiende letter
48 pagina’s
Big Balloon, 1995

[x]opgenomen in het dossier: