Waarom ligt mijn boek niet naast de kassa? ~ Peter van Straaten

► door: A.IJ. van den Berg

Het gaat goed met de boekhandel. In de VS tenminste. Het e-boek blijkt daar namelijk zeer grote winstmarges op te leveren voor de uitgeverijen. Komen er ondertussen ook steeds meer onafhankelijke boekhandels bij in het land; die door hun specialisatie heel goed de concurrentie aankunnen met webwinkels als Amazon.

Nu is Nederland Amerika niet. En dus zullen lang niet alle trends uit dat land zich hier ook voor doen.

En tegelijk is er éen ding wel hetzelfde in beide landen. Helaas. Feiten doen er zelden toe in het publieke debat. De dood van het boek wordt al zeker vijftien jaar voorspeld, zowel daar als hier. En werkelijk alles in de actualiteit dient vervolgens als munitie voor deze nogal boude hypothese. Zoals het failliet van een slecht geleide keten boekhandels, die nogal wat megalomane panden uitbaatte op dure locaties — en daardoor nogal aanwezig was.

Tegen zulk een gelul en gebral bestaat gelukkig ook een medicijn:

Relativering.

En als geen ander heeft Peter van Straaten decennialang de holle pretenties van het boekenvak blootgelegd. Zijn tekeningen over schrijvers en hun uitgevers laten zien dat het allereerst mensenwerk is, boeken maken.

Geef ik wel toe dat zo’n verzameling als Waarom ligt mijn boek niet naast de kassa? met zijn 128 pagina’s dik genoeg is. Want bij nog meer tekeningen gaat opvallen dat Van Straaten soms wel heel simpele sjablonen hanteert.

Schrijvers zijn altijd ijdel bij hem, en dus hoogst onzeker — terwijl ze tegelijk een enorm ego hebben; dat door de omgeving moet worden gekoesterd.

Uitgevers ondertussen lijken vaak al te rationeel. Bij hem.

ziet ook: Mooi einde, hè?

Peter van Straaten, Waarom ligt mijn boek niet naast de kassa?
128 pagina’s
Rainbow, 2006

[x]opgenomen in het dossier: