Roken neuken drinken ~ Peter van Straaten

► door: A.IJ. van den Berg

Uit het werk van de tekenaar Peter van Straaten zijn straffeloos vele bloemlezingen te maken over éen of meer thema’s. Zo tijdloos zijn de tekeningen die hij nu al decennia dagelijks publiceert over het menselijk tekort, in kranten als Het Parool.

Dus was het slechts wachten tot er een uitgave kwam over de onderwerpen waarvoor hij zich het meest interesseert.

En op zich heb ik weinig op dit boek aan te merken.

Behalve dan de titel. Die deugt niet. Omdat de volgorde volgens mij Drinken neuken roken zou moeten zijn. En omdat zijn boektitels voorheen altijd het relativerende van zijn werk weerspiegelden, en een puur beschrijvende titel zo bekeken ineens opvallend hard is.

En goed, door enkel de tekeningen over drie onderwerpen te selecteren, valt ook op dat de onderschriften, die het ‘hem doen’, vaak variaties op een thema zijn.

Bij de tekeningen over roken gaat het vaak over mensen die willen stoppen, of net gestopt zijn, maar geestelijk hun verslaving nog niet te boven kwamen.

Drinken levert vaak observaties op over mensen die iets te veel op hebben, en dan voor de toeschouwer raar doen, terwijl zij zelf nog denken volkomen normale keuzes te maken.

En neuken gaat bij Van Straaten vaak gepaard met de eindeloze treurnis dat mensen elkaar niet goed aanvoelen, waarop de mannen dan toch maar doen. Over dit onderwerp zijn overigens ook al meer bloemlezingen uit het werk uitgebracht, met titels als Doe ik het goed?, of het zo treffende Lukt het een beetje?.

Peter van Straaten, Roken Neuken Drinken
159 pagina’s
Uitgeverij de Harmonie, 2007

* illustratie uit het besproken boek:


[x]opgenomen in het dossier: