3 formules van professor Sato dl 1 ~ E.P. Jacobs

► door: A.IJ. van den Berg

De delen elf en twaalf uit de stripreeks Blake en Mortimer zijn de zwanezang van de oorspronkelijke maker. Het verhaal, dat zich over deze twee albums uitstrekt, moest ook worden afgemaakt door een ander, omdat er verder het tweede boek niet meer lag dan een manuscript, met wat schetsen.

En aan De 3 formules van professor Sato vallen verschillende zaken op. Zo hebben de handelingen zich ineens verplaatst van de jaren veertig en vijftig naar de jaren zeventig; gezien de auto’s die er rondrijden op straat.

Ook is Jacobs steeds verder losgekomen van de beperkingen die aan het tekenen in de klare lijn kleven. Vooral door de inkleuring krijgen zijn stroken vaak een diepte die ik gewoon erg mooi vind.

Het slotverhaal heeft dan weer Science Fiction-achtige trekjes, zonder de grenzen van het waarschijnlijke op te zoeken.

Mortimer is ditmaal in Japan, en schiet daar een collega-geleerde te hulp; de professor Sato uit de titel.

Zoals te doen gebruikelijk bestaat een groot deel van de strip eruit dat hem dan belet wordt om zijn doel te bereiken. Ik begrijp wel dat het verhaal daar spannend van wordt, maar ik begrijp gewoon niet waarom snoodaards zoiets onnozels zouden doen, als hun aanwezigheid, en daarmee een deel van hun plannen, verraden.

Het verhaal is ook al aangeland op pagina 27, van de 48, voor dat beide heren, Mortimer en Sato, elkaar voor de eerste keer zien.

Dan toont Sato meteen zijn grote vondsten op het gebied van de robotica.

Bovendien machtigt de Japanner Mortimer dan om, mocht hem iets overkomen, zijn geheimen op te halen bij de drie verschillende banken waar ze in gedeelten in de kluis liggen.

Vanzelfsprekend overkomt Sato dan wat.

De boeven, zoals altijd onder leiding van Olrik, nemen vervolgens Mortimer gevangen. En, in plaats van hem te drogeren, om medewerking af te dwingen, bij het bezoek aan de banken, gaan ze dan een robot bouwen die precies als Mortimer is.

Inderhaast levert dat bouwen een wat problematisch prototype op.

[wordt vervolgd]

Edgar P. Jacobs, De 3 formules van professor Sato deel 1
Mortimer in Tokyo

48 pagina’s
Uitgeverij Blake en Mortimer, 1997
Vertaling van Les 3 formules du professeur Sato, 1977

* illustratie uit het besproken boek:


[x]opgenomen in het dossier: ,