Mysterie van de grote piramide | 2 ~ Edgar P. Jacobs

► door: A.IJ. van den Berg

Het probleem van een boek dat zo uitdrukkelijk Het mysterie van de grote piramide heet, is dat de titel al verklapt dat alle actie buiten die piramide waarschijnlijk niets te betekenen heeft.

Binnenin zal het te doen zijn. Of desnoods bovenop.

Dus vond ik ook wat vervelend aan deze twee delen stripboek dat onze helden pas op pagina 32 van het slotdeel aanstalten maken de piramide toch eens binnen te lopen.

En ja, helden, want dat Blake dood zou zijn geschoten, was ook maar een vertragingstactiek van de schrijver, die er voor het verhaal helemaal niet toe deed. Ik begrijp dat element zelfs helemaal niet. Waarom zou het algemeen bekend moeten worden dat iemand van de Britse geheime dienst is doodgeschoten, zodat deze vervolgens incognito onderzoek in Egypte kon doen? Gaan geheime diensten niet bij voorkeur met discretie te werk?

Na pagina 32 duurt het overigens nog bijna tien bladzijden met rondzwervingen binnenin die piramide voor er echt iets plaatsvindt. Alleen is de vraag wat daaraan echt is. Want, natuurlijk worden de geheimen daarbinnen bewaakt. Door een magiër maar liefst. Die over de ongekende kracht bezit mensen op afstand collectief te laten hallucineren; en hen vervolgens ook kan laten vergeten dat ze zich van alles hebben verbeeld.

Ofwel, de intrige van dit verhaal vermocht me niet te boeien. En spanning ontstond er niet. Wel kon ik genieten van het tekenwerk van Jacobs. En zelfs had het einde iets, omdat dit zo onlogisch is, dat ik het geheel niet zag aankomen.

E.P. Jacobs, Het mysterie van de grote piramide 2
De kamer van Horus
De avonturen van Blake en Mortimer

54 pagina’s
Uitgeverij Blake en Mortimer, 1999
vertaling van Le mystère de la grande pyramide, 1955

* illustratie uit het besproken boek


[x]opgenomen in het dossier: ,