Mysterie van de grote piramide | 1 ~ Edgar P. Jacobs

► door: A.IJ. van den Berg

De stripreeks met de helden Blake en Mortimer gaat weleens de richting uit van de science fiction. Daar kan ik moeilijk bewaar tegen hebben. Verhalen hoeven van mij niet in de werkelijkheid te spelen. Die mogen ook met de waarachtigheid stoeien.

Mij verbaast alleen wel dat beide mannen overal zo anoniem kunnen rondlopen. Aan het begin van de reeks, in Het geheim van de zwaardvis, hebben zij getweeën toch eigenhandig een tirannieke wereldheerser verslagen.

Grotere helden dan zij twee zouden er in de vrije wereld volgens mij niet bestaan… Maar van fans, handtekeningjagers, laat staan groupies, is er nooit een spoor te bekennen.

In de twee delen van Het mysterie van de grote piramide lijkt het verhaal aanvankelijk meer detective-achtige trekken te hebben, dan science fiction te brengen. Toch schijnt Jacobs terloops al zaken over het inwendige van de grote piramide van Cheops bedacht te hebben, die kloppen, maar indertijd nog niet bekend waren.

En verklaar dat dan maar eens.

Het verhaal begint als onze held Philip Mortimer op vakantie naar Egypte gaat. Toevallig heeft deze natuurkundige als hobby archeologie. Toevallig heeft een vriend hem gevraagd te helpen met het ontcijferen van zijn laatste vondsten.

En niet toevallig beginnen de moeilijkheden dan al meteen. Want waar archeologen dagelijks duizenden zaken vinden die niemand iets interesseren, geldt dat natuurlijk niet voor de vondsten van Mortimer’s vriend.

Die zouden al hebben onthuld dat er een geheime kamer is, in het midden van de grote piramide.

En helaas blijkt een medewerker van de onderzoeker corrupt te zijn; en heeft deze al vele gevonden tekstfragmenten verduisterd.

Daarop volgen allerlei verwikkelingen, en zijn er zelfs knokpartijen, om het boek spannend te houden. Tegelijk gebeurt er verder niets dat de verhaallijn vooruit helpt.

Vliegt toch Mortimer’s vriend Blake in, om hem tot steun te zijn, bij alle verwikkelingen. Alleen reist deze niet rechtstreeks van Londen naar Caïro, anders dan Mortimer deed. En prompt wordt hij in Athene in een telefooncel neergeschoten door een verdachte medepassagier.

Het eerste deel eindigt bij de grote piramide, als Mortimer via een telegram verneemt van het droeve lot van zijn vriend.

[wordt vervolgd]

E.P. Jacobs, Het mysterie van de grote piramide 1
Het manuscript van Manethon
De avonturen van Blake en Mortimer
54 pagina’s
Uitgeverij Blake en Mortimer, 1999
vertaling van Le mystère de la grande pyramide, 1954

* illustratie uit het besproken boek


[x]opgenomen in het dossier: ,