Lake Wobegon Days ~ Garrison Keillor

► door: A.IJ. van den Berg

Keillor reist met me mee dezer dagen. Ik heb het plezier ontdekt om de podcasts van zijn wekelijkse verhalen over Lake Wobegon onderweg te beluisteren. Voor audioboeken ben ik normaal veel te ongedurig. Mijn stillezen gaat ook minstens tien keer zo snel als zo’n declamerende vent of mevrouw. Maar de verhalen van Keillor duren hoogstens een kwartier, en dit is wel een prettige lengte gebleken.

Wel gaat opvallend vaak mijn speler, die ook mijn telefoon is, er toe over uit zichzelf de podcasts af te spelen. Klinkt Keillor ineens gedempt uit mijn jaszak op, zalvend alsof hij me een zegen geeft.

Dit boek herlas ik om even weer wat achtergrondinformatie te hebben over het decor van zijn verhalen. Over dat stadje, Lake Wobegon, aan de rand van de prairie. En alle bewoners van dat stadje en het omringende gebied.

In zijn begintijd, die in dit boek is vastgelegd, deed Keillor ook nog net of hij er was opgegroeid, wat de verhalen een extra lading gaf. Zijn wederwaardigheden over het geloof alleen al, waarvan zijn familie wel een heel eigen vorm aanhing, maken deze bundel de moeite.

Garrison Keillor, Lake Wobegon Days
502 pagina’s
Faber and Faber 1993, oorspronkelijk 1985

[x]opgenomen in het dossier: