De 17 titels met het label aanbevolen 2011:

Baltische zielen

Baltische zielen
Jan Brokken

Laatst schreef ik hier maar zelden een biografie tegen te komen waarin het leven van een individu gebruikt is om ... lees verder »

[telt 477 woorden]
Bokwerd totaal

Bokwerd totaal
Rink van der Velde

Veel indruk maakte de uitgave niet van Bokwerd totaal, in 2008. De uitgever leek met dit boek immers niet meer ... lees verder »

[telt 1640 woorden]
Chasing the Sun

Chasing the Sun
Richard Cohen

Boek van het jaar 2011 voor mij? Richard Cohen's dikke cultuurstudie Chasing the Sun bood vrijwel alles dat lezen tot ... lees verder »

[telt 373 woorden]
Diary of a Bad Year

Diary of a Bad Year
J.M. Coetzee

Coetzee's meest recente roman deed éen ding heel goed. Diary of a Bad Year overtuigde me dat er in fictie ... lees verder »

[telt 450 woorden]
Ga niet naar zee

Ga niet naar zee
Tommy Wieringa

Tommy Wieringa heeft op het moment een wekelijkse column in Dagblad De Pers. Voordien zal hij vast ook ergens een ... lees verder »

[telt 361 woorden]
Human Web

Human Web
J.R. McNeill & William H. McNeill

Als Stephen Hawking de complete geschiedenis van het universum in tweehonderd pagina's kan beschrijven, moet het ook mogelijk zijn een ... lees verder »

[telt 590 woorden]
Information is Beautiful

Information is Beautiful
David McCandless

Abstracties, zoals heel grote getallen, die bijvoorbeeld horen bij het nieuws hoeveel een oorlog kost, kunnen maar beter in een ... lees verder »

[telt 366 woorden]
Irrationality

Irrationality
Stuart Sutherland

Als hier een geweldige eerste zin staat, waardeert u de tekst die volgt hoger dan als ik gewoon maar begin. ... lees verder »

[telt 397 woorden]
Kleine Nicolaas / Kleine Nick

Kleine Nicolaas / Kleine Nick
René Goscinny & Jean-Jacques Sempé

Na alles te hebben gelezen wat over de kleine Nicolaas vertaald is in het Nederlands, deze eeuw, bleek ik toch ... lees verder »

[telt 448 woorden]
Lekker fris!

Lekker fris!
Mayke Groffen

Waarschijnlijk onthoud ik van dit boek vooral dat Tampax al in 1938 reclame maakte voor tampons -- in het katholieke ... lees verder »

[telt 339 woorden]
Notizen eines Weltbürgers

Notizen eines Weltbürgers
Ryszard Kapuściński

Kapuściński was er niet voor om een bloemlezing uit zijn Lapidaria uit te geven in het Nederlands. Op bladzijde 101 ... lees verder »

[telt 393 woorden]
Pest in de geschiedenis

Pest in de geschiedenis
William H. McNeill

Voor de zestiende eeuw kwam de ziekte malaria niet voor de Amerika's. En nu deze plaag daar wel is, wordt ... lees verder »

[telt 581 woorden]
Plausible Prejudices

Plausible Prejudices
Joseph Epstein

Is Joseph Epstein mijn favoriete schrijver van dit moment? Die vraag is licht belachelijk -- want waarom zou ik met ... lees verder »

[telt 638 woorden]
Sigmund Freud

Sigmund Freud
Peter D. Kramer

Karel van het Reve moest indertijd nog met nadruk schrijven dat hij tot het selecte clubje aan Freud-haters hoorde. Maar, ... lees verder »

[telt 566 woorden]
Taste

Taste
Kate Colquhoun

Van alle boeken die ik nooit gekocht heb, herinner ik me onder meer een geïllustreerde geschiedenis van het varken goed. ... lees verder »

[telt 492 woorden]
Vergeten wetenschappen

Vergeten wetenschappen
Rens Bod

Er is een heel simpele test om te bepalen hoe goed een wetenschappelijk overzichtswerk is. Bekijk daarvoor, indien mogelijk, hoe ... lees verder »

[telt 674 woorden]
Wat jij, jonge vriend

Wat jij, jonge vriend
Dick Matena & Marten Toonder

De verzameling Wat jij, jonge vriend laat zien wat een geweldig genre het brievenboek zijn kan. Als de samenstellers ... lees verder »

[telt 952 woorden]