Lost Continent ~ Bill Bryson

► door: A.IJ. van den Berg

Dit is het eerste reisboek dat Bryson ooit schreef, en hij maakt er een opvallende beginnersfout in. Bryson pakte de auto om al die kleine plaatsjes in de VS langs te reizen. Toegegeven, zonder auto had hij daar nooit kunnen komen. Maar het voertuig zelf levert natuurlijk geen verhalen op. Het is een duf kamertje dat onveranderd van de ene plek naar de andere gaat.

Autoreizen zijn alleen interessant voor anderen als het ding kapot gaat. Dus als over wegen gereden wordt die de auto niet aankan, of als er een race is.

En, hoewel Bryson duidelijk door de reisboeken van Paul Theroux geïnspireerd is, lukt hem niet wat zijn voorbeeld wel zo natuurlijk lijkt af te gaan. Bryson doet nauwelijks contacten op onderweg; en hij heeft zeker geen boeiende gesprekken in dit boek.

Gaat de reis ook nog door de minst bewoonde staten van de VS.

Op de keper beschouwt, is dit dus bijna een autistisch reisverslag. Maar merkwaardig genoeg werkt het toch. Misschien omdat kleinsteeds Amerika werkelijk zo merkwaardig is. Maar in elk geval doordat Bryson mij regelmatig aan het lachen wist te brengen.

Dat is heel wat waard.

Bill Bryson, The lost continent
Travels in Small-Town America

349 pagina’s
Black Swan © 1999, oorspronkelijk 1989

[x]opgenomen in het dossier: