True Confessions of Adrian Albert Mole, Margaret Hilda Roberts, and Susan Lilian Townsend ~ Sue Townsend

► door: A.IJ. van den Berg

Vraag ik me af of ik dit boek eerder gelezen heb. Het is namelijk niet zo vreselijk goed — in elk geval nogal wat minder dan de twee eerdere delen met de dagboeken van Adrian Mole. Als ik het eerder las, is volkomen verklaarbaar waarom ik het geheel vergeten ben.

Tegelijk komt het omslag me nogal bekend voor.

Sue Townsend is ook wat slordig. Iets dat onmiddellijk opvalt, omdat ik haar boeken nu achter elkaar lees. Zo heeft Adrian Mole ineens 2 april 1968 als geboortedatum, wat een jaar later is als in de eerdere boeken. En ook zijn er andere fouten in de continuïteit.

Wel goed is hoe Townsend met de vorm experimenteert, zonder ooit tot een aaneengesloten verhaal over te gaan. Waar de vorige boeken bestonden uit ruim een jaar aan dagboekpassages, beslaan de eerste honderd pagina’s uit dit deel nu liefst een kleine vijf jaar uit zijn leven. Daarbij komen een aantal beslissende momenten aan bod, via brieven, en ander documenten, zoals Mole’s praatjes voor Pirate Radio Four.

Townsend geeft onder meer aan hoe Adrian Mole het ouderlijk huis verliet, zijn eerste baantje kreeg, en ook weer verloor, en neemt zo nog wat rites de passage door. En hoewel daar absoluut hilarische momenten tussenzitten, levert al dit nog geen echt samenhangend boek op. Het geheel deed me nog het meest denken aan het laatste hoofdstuk van 19e-eeuwse feuilletons, waar nog snel even verteld werd hoe het met de personages verder ging.

Op zich is dat natuurlijk nuttige informatie.

Naast het gedeelte over Adrian Mole wijdt Townsend nog wat passages aan reizen die ze zelf maakte, naar Majorca en Moskou. Interessant daaraan is vooral dat daaraan meteen opvalt dat ze een goede columniste zou zijn. Even later zou Townsend ook maandelijks stukken voor het klantenblad van Sainbury’s gaan schrijven, die verzameld zijn in de Public confessions of a Middle-Aged Woman.

Tenslotte bevat dit boek nog een satirisch vooroorlogs dagboek van iemand waarin de liefhebber een jonge Margareth Thatcher zou kunnen herkennen. Enfin.

Sue Townsend, True Confessions of Adrian Albert Mole, Margaret Hilda Roberts, and Susan Lilian Townsend
157 pagina’s
Mandarin 1990, oorspronkelijk 1989

[x]opgenomen in het dossier: ,