‘Little Book of Comforts and Gripes’ ~ Hans Koning

► door: A.IJ. van den Berg

Hans Koning [1921 – 2007] interesseerde me ooit genoeg om al zijn in het Nederlands gepubliceerde werk te willen verzamelen. Dit was ruim voor de handel op internet ontstond, en het ook mogelijk werd de oorspronkelijk Engelstalige boeken te kopen.

Koning, geboren Koningsberger, is namelijk éen van de zeer weinige Nederlandse schrijvers die zijn moedertaal verruilde voor het Engels, en in die taal successen oogste. Zij het dan dat zijn enige grote bestseller een nogal kritisch boek over Columbus was — een non-fictie werk — terwijl Koning juist zo veel romans heeft geschreven. Maar daar zijn dan wel weer enkele van verfilmd.

Aan die romans valt overigens ook het engagement van de auteur op. Maar dat heb ik altijd wel een prettig soort kleuring gevonden. Als een auteur zich tegen machtsmisbruik keert, en voor fatsoen uitspreekt, lijkt me daar weinig mis mee; mits het niet drammerig wordt. Maar Koning’s boeken hebben nu juist altijd een heel menselijke maat.

En toch verdween mijn belangstelling voor dat werk op een gegeven moment. Lezers houden nu eenmaal telkens honger naar iets nieuws, om het oude vervolgens uit het oog te verliezen.

Ik heb Koning’s dood in 2007 ook niet eens gememoreerd, op éen van mijn weblogs.

Maar goed, ik struikelde vrij toevallig weer eens over zijn naam. Zocht op wat er online over hem te vinden was. Vond een website. Las ruim na dato de aan hem gewijde in memoriams. En kwam ook dit kleine boekje tegen, met uitspraken van Koning, over het leven en over de kunst.

Waaruit in de obituaries trouwens nog gul was geput.

En dan is het heel niet vervelend die 63 pagina’s even door te nemen, en na te gaan wat ik ook alweer van hem had, en misschien nog moet proberen te krijgen.

* NB: ik las de online-versie van dit boek

Hans Koning’s ‘Little Book of Comforts and Gripes’
63 pagina’s
zp, 2000

[x]