Verjaardag van Asterix & Obelix ~ A. Uderzo

► door: A.IJ. van den Berg

Voor zo ver ik kan nagaan, dateert het fysiek oudste Asterix-album in mijn verzameling uit 1972. Wat dan weer kan kloppen met mijn herinnering dat mijn vader me er uit voorlas, en zo iets logischer werd wat er op de plaatjes gebeurde.

Zoals er boeken zijn die me Engels lezen leerden — waarvan een paar op boeklog besproken zijn — bestaan er dus ook boeken die me hielpen om te lezen. Maar van dat soort zal ik waarschijnlijk toch alleen de vroege albums van Asterix nog weleens spontaan willen inzien. Deze boeken blijven vers, omdat er genoeg grappen en andere vondsten in staan die ook volwassenen boeien. Als het om de albums gaat die tot 1977 uitkwamen tenminste. Met de dood van scenarist René Goscinny werd de strip behoorlijk wat kinderlijker, om niet gewoon te zeggen kinderachtig.

Had ik uit de meest recente albums leren lezen, dan waren die ongetwijfeld allang afgedankt, en vergeten.

De strip Asterix en Obelix werd in 1959 voor het eerst gepubliceerd in het Franse blad Pilote, en dat 50-jarige jubileum moest natuurlijk worden gevierd.

Zo beschouwd zijn er dus in 18 jaar 24 albums gemaakt van een hoge tot bijzonder hoge kwaliteit, en is het nu al 32 jaar modderen. Want, ook dit jubileumalbum is goed voor éen keer doorbladeren, en dan hup, de kast maar in. Uderzo probeerde weer eens wat visuele krachtpatserij uit, door helden uit de reeks af te beelden in poses van bekende schilderijen, maar het verhaal rommelt zich van de ene zwakke vondst naar de volgende te lang doorzeurende trivialiteit. Daarbij is de belangrijkste vraag hoe de verjaardag van onze helden het meest gedenkwaardig te vieren is.

Of zo.

Enfin. Uderzo is nu 82. Hij, of beter, de dochter van Goscinny, heeft de rechten inmiddels verkocht aan uitgeverij Hachette, zodat er ongetwijfeld nog vele nieuwe Asterix-albums zullen verschijnen, als alle twee de bedenkers dood zijn. Er is nu eenmaal flink geld mee te verdienen. Dondert niet dat er zijn lezers die met de verhalen opgroeiden, en daarom meer verwachten dan wat makkelijk bij elkaar geflikkerde troep.

Die kopen ook wel. De sukkels. Om de verzameling compleet te houden.

A. Uderzo, De verjaardag van Asterix & Obelix
Het guldenboek
56 pagina’s
Les Éditions Albert René, 2009

[x]opgenomen in het dossier:

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden