De 23 titels met het label toneelstukken:

Brieven over Tsjechov

Brieven over Tsjechov
Dimitri Frenkel Frank en Karel van het Reve

Niets heb ik met musicals. Al zullen er tegelijk vele liedjes zijn die ik mooi vind en toevallig wel uit ... lees verder »

[telt 275 woorden]
Dancock’s Dance

Dancock’s Dance
Guy Vanderhaeghe

Terugkijkend op vijf jaar boeklog, wat nu ongeveer mogelijk is, valt op dat ik in deze tijd geen enkel filmscript ... lees verder »

[telt 335 woorden]
Dantons Tod

Dantons Tod
Georg Büchner

Ik meende een verzamelband te bezitten, met alles van Georg Büchner [1813 – 1837]. Een bruin bandje, met zijn portret ... lees verder »

[telt 322 woorden]
Dwarfs

Dwarfs
Harold Pinter

Een roman heeft doorgaans egaal grijze pagina's, waarop de tekst van links naar helemaal rechts loopt. Daardoor is goed te ... lees verder »

[telt 284 woorden]
Eise Eisinga

Eise Eisinga
Broer Jorritsma & Monique van der Meer

Het verhaal van de wolkammer Eise Eisinga is welbekend. Zo bekend zelfs dat het bij velen in Friesland deel uit ... lees verder »

[telt 296 woorden]
Ideeën. Vierde bundel

Ideeën. Vierde bundel
Multatuli

De bundels met ideeën van Multatuli zijn tot nu toe interessanter gebleken om het tijdsbeeld dat ze bieden dan om ... lees verder »

[telt 411 woorden]
Keeping On Keeping On

Keeping On Keeping On
Alan Bennett

De schrijverswereld is een nare wereld. Alan Bennett merkt dit meer dan eens op in zijn dagboeken over de periode ... lees verder »

[telt 712 woorden]
Letters to a Young Actor

Letters to a Young Actor
Robert Brustein

Er bestaat een heel reeks van deze boeken, waarin een oude rot aan een denkbeeldige nieuwkomer schrijft over zijn ervaringen ... lees verder »

[telt 366 woorden]
Maan van de vorige avond

Maan van de vorige avond
Hellema

Soms is van een boek heel goed duidelijk waarom de auteur het schrijven wilde. Zo ook bij deze roman. Hellema schiep ... lees verder »

[telt 318 woorden]
Man dy’t himsels tekoart die

Man dy’t himsels tekoart die
Nikolai Erdman

Erdman maakte de opvoering niet meer mee van zijn toneelstuk over de man die zelfmoord zou plegen. Hij was éen ... lees verder »

[telt 378 woorden]
Mooie kotsende meisje

Mooie kotsende meisje
Herman Brusselmans

Brusselmans zadelde me met de vraag op waarom sommige zinnen hardop voorgelezen grappig zijn, en stil gelezen helemaal niet. Dit ... lees verder »

[telt 302 woorden]
Niet te geloven

Niet te geloven
Gerrit Komrij

De Boekenweek in 1997 had als thema 'Mijn God'. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek had namelijk een ... lees verder »

[telt 282 woorden]
Palimpsest

Palimpsest
Gore Vidal

Palimpsest maakte met terugwerkende kracht duidelijk waarom Gore Vidal in Point to Point Navigation zo veel over zijn vader heeft ... lees verder »

[telt 443 woorden]
R.U.R.

R.U.R.
Karel Čapek

Toneelwerk zal nooit bedoeld zijn om stil te worden gelezen. Maar ik kan me niet heugen ooit een uitvoering van ... lees verder »

[telt 244 woorden]
SC Heerenveen en de fûkemoard

SC Heerenveen en de fûkemoard
Jappie Kooistra

Het zou zo een oefening voor een schrijfcursus kunnen zijn. Plaats een verzameling mensen in een geïsoleerde omgeving --- in ... lees verder »

[telt 144 woorden]
Smoking Diaries  vol. 2

Smoking Diaries vol. 2
Simon Gray

Het tweede deel van Gray's rokersdagboeken is anders dan het eerste. Zo krijgt de publicatie van de eerste Smoking Diaries ... lees verder »

[telt 305 woorden]
Smoking Diaries  vol. 3

Smoking Diaries vol. 3
Simon Gray

Elk deel van The Smoking Diaries verschilt duidelijk van het vorige. Ook al is veel gelijk, in toon en aanpak; ... lees verder »

[telt 384 woorden]
Spectator

Spectator
Studs Terkel

Deze interviewbundel van Studs Terkel [1912 – 2008] week af van het stramien waaraan ik zo gewend was geraakt. Elk ... lees verder »

[telt 262 woorden]
Tagebuch 1946 – 1949

Tagebuch 1946 – 1949
Max Frisch

Het Tagebuch 1946 – 1949 verschilt in toon en inhoud behoorlijk van het hier eerder geboeklogde Tagebuch 1966 – 1971. ... lees verder »

[telt 435 woorden]
Under Milk Wood

Under Milk Wood
Dylan Thomas

Grappig is dat ik nu weet dat mijn eigen reactie, als jongetje, op dit stemmenspel precies dezelfde was als die ... lees verder »

[telt 292 woorden]
Untold Stories

Untold Stories
Alan Bennett

Ik las deze bundel met grote onderbrekingen, al hadden die een reden. Door Untold Stories ging ik me afvragen waarom ... lees verder »

[telt 306 woorden]
Works of

Works of
W.B. Yeats

Twee delen telt de autobiografie van William Butler Yeats [1865 — 1939]. Nooit is het me gelukt er zelfs maar ... lees verder »

[telt 470 woorden]
Zomer beschrijf je het best op een winterdag

Zomer beschrijf je het best op een winterdag
Henrik Ibsen

Van alle literaire genres doet toneel me het minst. Misschien is dit enkel uit ongewoonte. Wellicht komt dat door luiheid ... lees verder »

[telt 720 woorden]