U mag alles over mij schrijven ~ Karel van het Reve

► door: A.IJ. van den Berg

Een interview met een schrijver is een merkwaardig construct. Schrijvers blinken nu eenmaal doorgaans uit in slechts éen ding. Het schrijven. Maar juist die kunde mogen ze ineens niet gebruiken. In plaats daarvan moeten ze praten, waarop een andere vaak veel minder begaafde scribent het gesprek uitschrijft met zijn of haar kleuring.

Komt er dus een heel boek uit met interviews die een schrijver werden afgenomen, dan nodigt zo’n uitgave niet meteen tot lezen uit. Bij voorbaat is aan te nemen dat er veel overlap zal bestaan tussen de opgenomen gesprekken. Elk interview kan immers het eerste zijn dat het publiek van de geportretteerde leest; die moet dus ook keurig geïntroduceerd worden.

Bovendien staat er naast die vraaggesprekken het oeuvre van de schrijver zelf. Waarin alles al vermeld werd. Normaliter. In betere bewoordingen ook nog eens dan zo’n auteur spontaan weet te vinden tijdens een vraaggesprek.

Daarom zijn eigenlijk alleen de interviewboeken interessant die met dit voorspelbare stramien breken. Zoals Komrij’s Abecedarium De buitenkant.

De gesprekken met Karel van het Reve in U mag alles over mij schrijven onttrokken zich helaas niet aan de gesignaleerde beperkingen van het genre. Hun waarde is vooral biografisch. En soms heeft het meerwaarde om Van het Reve achteraf nog eens te zien reageren op een dan spelende gebeurtenis — zoals de ophef om de Huizinga-lezing waarin hij de pretenties van de literatuurwetenschap onderschoffelde.

Het nuttigst waren daarom de opgenomen gesprekken die niet over Karel van het Reve gingen, of wat deze gepresteerd had. Zo is een interview opgenomen waarin hij uitlegde hoe de vertaalgroepjes werkten aan de universiteit van Leiden.

Zo’n boek als dit is daarmee een aardigheidje. Een afgeleide. Aanvullend. Voor de liefhebber die toch alles al vrat.

Uiteindelijk heeft dan bijvoorbeeld een Marathoninterview op de radio zoals Van het Reve ooit had met Martin van Amerongen wel de meerwaarde om de man ongefilterd aan het woord te horen.

U mag alles over mij schrijven
Interviews met Karel van het Reve
,
samengesteld en ingeleid door Ton van Brussel
155 pagina’s
Uitgeverij Van Oorschot, 2011

[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden