De 91 titels met het label interviews:

‘The Good War’

‘The Good War’
Studs Terkel

'De goede oorlog' was al jaren geleden mijn kennismaking met Studs Terkel, en zijn sprankelende manier om geschiedenis te schrijven. ... lees verder »

[telt 506 woorden]
Alleen maar een fiets

Alleen maar een fiets
Kees de Jong

Nederland zou 850.000 sportieve fietsers tellen, volgens dit boek. Ofwel, éen op iedere twintig Nederlanders heeft een sportieve fiets, en ... lees verder »

[telt 722 woorden]
American Dreams

American Dreams
Studs Terkel

Het was vrij toevallig dat ik deze interviewbundel van Studs Terkel als vierde las, van de stapel van vijf die ... lees verder »

[telt 397 woorden]
Avonturen in besturen

Avonturen in besturen
Bert Vuijsje

Het is volgens mij precies zoals John Jansen van Galen signaleert in de inleiding van deze bundel interviews. Nederlandse politici ... lees verder »

[telt 273 woorden]
Bespottelijk maar aangenaam

Bespottelijk maar aangenaam
Arjen Fortuin en Joke Linders red.

Sinds 1991 verschijnt er met regelmaat een Biografie Bulletin. Dat is een tijdschrift, ooit begonnen als wat gekopieerde A4tjes, waarin ... lees verder »

[telt 483 woorden]
Beter internet

Beter internet
Karin Spaink [ed.]

Met de boekenreeks 'The Next Ten Years' is internetaanbieder Xs4All al enige jaren bezig de ontwikkelingen online in een breder ... lees verder »

[telt 352 woorden]
Bicycle Book

Bicycle Book
Bella Bathurst

Een monografie is dit boek over fietsen niet, van de Britse Bella Bathurst. En dat is er zowel de charme ... lees verder »

[telt 399 woorden]
Buitenkant

Buitenkant
Gerrit Komrij

Dit boek is niet door Gerrit Komrij geschreven, maar toch is hij constant aan het woord. In De Buitenkant zijn ... lees verder »

[telt 239 woorden]
Buitenkant | ii

Buitenkant | ii
Gerrit Komrij

Het is een vreemde reflex tegenwoordig om net te doen of je een massamedium bent, en via jouw kanalen nieuws ... lees verder »

[telt 585 woorden]
Coming of Age

Coming of Age
Studs Terkel

Boeken als deze zijn erg fascinerend. Voor mij tenminste. Terwijl de opzet zo simpel lijkt. Kies maar een thema, en ... lees verder »

[telt 335 woorden]
Demon Barber

Demon Barber
Lynn Barber

Dat ik kranten alleen bijhoud, en nauwelijks nog lees, komt met éen nadeel. Krantenlezen is ook een ritueel. Alleen het ... lees verder »

[telt 639 woorden]
Door eigen hand

Door eigen hand
Joost Zwagerman

Is het erger om een naaste te verliezen door een ongeluk, een acute ziekte, of door zelfmoord? Dat lijkt misschien een ... lees verder »

[telt 708 woorden]
Draag nooit een gele trui

Draag nooit een gele trui
Alex van der Hulst

Al tijden wil ik een geel wielershirt kopen. Felgele kleding valt domweg goed op in het verkeer. Ik heb al ... lees verder »

[telt 649 woorden]
En toen was er sport

En toen was er sport
Jurryt van de Vooren

Uitzonderlijk aan sport is -- vergeleken met het normale leven dan -- is dat in sport zo veel regels gelden, ... lees verder »

[telt 453 woorden]
Er is geen eind aan Kuifje

Er is geen eind aan Kuifje
Wim Noordhoek

Eind jaren zestig schreef Wim Noordhoek als eerste serieuze beschouwingen over de strip Kuifje, in het blad De Nieuwe Linie. ... lees verder »

[telt 375 woorden]
Fahrende Haus

Fahrende Haus
Monika Mann

Lezen om meer te leren over een ander boek is een merkwaardige vorm van lezen. Omdat het allereerst om de ... lees verder »

[telt 469 woorden]
Fjildferhalen

Fjildferhalen
Rink van der Velde

Meest opvallend in De fjildferhalen van Rink van der Velde vond ik een reeksje interviews helemaal achterin. Dat waren namelijk ... lees verder »

[telt 510 woorden]
Further Requirements

Further Requirements
Philip Larkin

De dichter Philip Larkin [1922 – 1985] stelde nog tijdens zijn leven een eigen selectie samen uit het losse schrijfwerk ... lees verder »

[telt 633 woorden]
Gegeven moment

Gegeven moment
Koos van Zomeren

Studs Terkel gaf in 1995 een boek uit waarin over twintigste eeuw naverteld werd door mensen die er een groot ... lees verder »

[telt 334 woorden]
Geschiedenis van Norbert Elias

Geschiedenis van Norbert Elias
Norbert Elias

Merkwaardig dat ik dit boek nooit eerder heb gelezen. Norbert Elias is een held van mij. Zijn boek Über den ... lees verder »

[telt 321 woorden]
Gevaarlijke vaagtaal

Gevaarlijke vaagtaal
Arjen Ligtvoet & Cathelijne de Busser

'Vaagtaal is gevaarlijk en grijpt woest om zich heen'. Dit stellen Arjen Ligtvoet en Cathelijne de Busser in een pdf-uitgave ... lees verder »

[telt 645 woorden]
God en vitriool

God en vitriool
Connie Palmen

Connie Palmen werd vijftig, en dat moest gevierd worden. Dus kwam er een bundel uit met interviews die mevrouw Palmen ... lees verder »

[telt 230 woorden]
Groepsportret

Groepsportret
Hugo Claus

Een beetje schrijver heeft hoofdboeken, en bijboeken. En onder die bijboeken zitten soms merkwaardige exemplaren. Eerder is op boeklog al ... lees verder »

[telt 345 woorden]
Helden van de 42 kilometer

Helden van de 42 kilometer
Cors van den Brink & Barbara Kerkhof

De marathon van Rotterdam wordt nog elk jaar op televisie uitgezonden, in april. En vaak krijgt die van Amsterdam in ... lees verder »

[telt 416 woorden]
Henning Mankell

Henning Mankell
Kirsten Jacobsen

Merkwaardig eigenlijk, dat schrijversbiografieën doorgaans pas geschreven worden als zo'n auteur al dood is. Zo iemand zou anders toch de ... lees verder »

[telt 629 woorden]
Hermit in Paris

Hermit in Paris
Italo Calvino

Er staat een Amerikaans dagboek in deze postume verzameling autobiografisch materiaal. Weer zo éen. En naast dat dit de langste ... lees verder »

[telt 664 woorden]
Hope Dies Last

Hope Dies Last
Studs Terkel

Studs Terkel werd geboren in 1912, het jaar dat de Titanic zonk, maar leeft nog. Ik geef toe, dit heb ... lees verder »

[telt 312 woorden]
IJsberen en zitvlees

IJsberen en zitvlees
Cor Vos

Boeklog is mij een raadsel in sommige opzichten. Ik schrijf mijn boeklogjes normaal razendsnel op, in amper meer tijd als ... lees verder »

[telt 354 woorden]
Ik heb nu weer de tijd

Ik heb nu weer de tijd
Adriaan Morriën

Morriën moest haast tachtig worden voor hij toch een keer een bestseller scoorde. Het deeltje Plantage Muidergracht uit de reeks ... lees verder »

[telt 385 woorden]
Ik was al beroemd voordat iemand me kende

Ik was al beroemd voordat iemand me kende
Gabriel García Márquez

Boekje uit de ramsj. Zelfs al weet ik best dat dit etiket heel weinig zegt. Menig geliefd literair meesterwerk in ... lees verder »

[telt 292 woorden]
Imperial Ambitions

Imperial Ambitions
Noam Chomsky

Noam Chomsky vind ik een bewonderenswaardig denker over politiek, maar vaak ook een verschrikkelijke schrijver. Hij heeft iemand anders nodig ... lees verder »

[telt 369 woorden]
In de schaduw van de Parnassus

In de schaduw van de Parnassus
Joris van Casteren

Voor hij vergeten romanschrijvers opzocht, had Joris van Casteren al eens een reeks vergeten dichters gesproken. Maar veel minder dan ... lees verder »

[telt 457 woorden]
In gesprek

In gesprek
Gerard Reve en S. Carmiggelt

In Brands met boeken ging het over Carmiggelt [mp3], om diens geboortedag 100 jaar terug. En terloops werd daarbij verwezen ... lees verder »

[telt 493 woorden]
Interviewer en de schrijvers

Interviewer en de schrijvers
Ischa Meijer

Boeken kunnen tijdscapsules zijn. Tenminste, als er nog herinneringen leven bij de lezer aan toen. Ik las een bundel met ... lees verder »

[telt 588 woorden]
Ischa

Ischa
Gijs Groenteman

Ik heb wat gewacht met het lezen van dit boek. Er was even zo'n stuwing van aandacht voor Ischa Meijer ... lees verder »

[telt 233 woorden]
Jong in de jaren dertig

Jong in de jaren dertig
Paul Arnoldussen & Hans Renders

Het interview is bijna het moeilijkste genre in de journalistiek. Ik denk dat alleen de reportage nog net iets meer ... lees verder »

[telt 266 woorden]
Kunst van het schrijven

Kunst van het schrijven
Kees ’t Hart

Is het interessant om kennis te nemen van de opvattingen die Kees ’t Hart heeft over schrijven? Ik bedoel, als ... lees verder »

[telt 572 woorden]
Laten we eerlijk zijn

Laten we eerlijk zijn
Frénk van der Linden

Vooropgesteld zij: ik heb een onberedeneerbaar diepe afschuw voor Frénk van der Linden. Als ik zijn stem hoor temen op ... lees verder »

[telt 411 woorden]
Leven is werk

Leven is werk
Christophe Vekeman

Nog altijd lees ik te weinig boeken. Dat wil zeggen, nog steeds is me duidelijk te weinig aandacht te schenken ... lees verder »

[telt 548 woorden]
Leven zonder God

Leven zonder God
Harm Visser

De meeste van de mannen in deze interviewbundel schrijven zelf. De grote vraag voor mij was daarom: bieden de gesprekken ... lees verder »

[telt 274 woorden]
Lifelong Interest

Lifelong Interest
E.H. Gombrich

Sommige boeken zijn haast niet anders dan een reeks goede TV-programma's. Opvallend dat ik vooral deze associatie overhoud aan de ... lees verder »

[telt 344 woorden]
Making an Elephant

Making an Elephant
Graham Swift

In zijn romans probeert Graham Swift zich zo onzichtbaar als maar kan te maken. Fictie schrijft hij om iets te ... lees verder »

[telt 285 woorden]
Man van 8 miljoen

Man van 8 miljoen
Edwin Oden

Willem Oltmans [1925 – 2004] is nu typisch iemand waar ik graag meer over wilde weten, zonder te weten hoe ... lees verder »

[telt 600 woorden]
Mannen die niet deugden

Mannen die niet deugden
Ger Verrips

De vraag drong zich ineens op hoe militaristisch mijn opvoeding eigenlijk was. En dan niet om wat mijn ouders dachten, ... lees verder »

[telt 528 woorden]
Meer dan de feiten

Meer dan de feiten
Han Ceelen & Jeroen van Bergeijk

De lange en goed geschreven reportage, die documentaire op papier, heet tegenwoordig literaire non-fictie. Ik vind die benaming rijkelijk pretentieus, ... lees verder »

[telt 268 woorden]
Met lopen nooit meer opgehouden

Met lopen nooit meer opgehouden
Piet Piryns

Auteurs en hun reputaties, wat deugt daar nu eigenlijk aan? Want zeggen de boeken die een schrijver tot een groot ... lees verder »

[telt 507 woorden]
Mijn rondje

Mijn rondje
Pieter Cramer & Lean Hodselmans

Ooit werd ik vlak voor een lokale fietsbrug ingehaald door de wielerprof Pieter Weening. Hij reed niet veel harder dan ... lees verder »

[telt 759 woorden]
Mijn vader, de tovenaar

Mijn vader, de tovenaar
Erika Mann

Voornaamste conclusie over de briefwisseling tussen Erika Mann en haar ouders? Dat Thomas Mann dus niet altijd krullendraaiend schreef. De ... lees verder »

[telt 430 woorden]
Mond vol tanden

Mond vol tanden
redactie NRC Handelsblad

In 1992 bestond het katern Wetenschap & Onderwijs van NRC Handelsblad tien jaar. En als jubileum wijdde deze redactie de ... lees verder »

[telt 447 woorden]
Muizen, ratten en dagloners

Muizen, ratten en dagloners
Thomas Bernhard

Ik moest Thomas Bernhard even in het Nederlands lezen. Domweg omdat van mijn bewondering voor hem zo weinig overbleef toen ... lees verder »

[telt 204 woorden]
Nader bericht ontbreekt

Nader bericht ontbreekt
Willem Wittkampf

In 2000 verscheen eindelijk het Verzameld werk van schrijver en wijlen Parool-journalist Willem Wittkampf. Ik geloof toen zelfs nog ingetekend ... lees verder »

[telt 534 woorden]
Nederlandse droom

Nederlandse droom
Paul van Liempt

Opvallend aan het onderwijs in Nederland is dat het zo beschadigd wordt door het ministerie dat zich er over hoort ... lees verder »

[telt 548 woorden]
Niemand is een eiland

Niemand is een eiland
Petra Possel

Tip Marugg [1923 – 2006] is zo'n schrijver van wie ik voor mijn gevoel een paar boeken had geprobeerd, en ... lees verder »

[telt 553 woorden]
Op de klapstoel

Op de klapstoel
Het Parool

Al jaren voor ik een abonnement op Het Parool had, kocht ik altijd een los exemplaar op zaterdag. Die krant ... lees verder »

[telt 423 woorden]
Paris Review Interviews, I

Paris Review Interviews, I
Philip Gourevitch (ed.)

Ik zie de drie delen die nu zijn uitgekomen met interviews uit Paris Review als éen boek, met vele hoogtepunten, ... lees verder »

[telt 735 woorden]
Paris Review Interviews, II

Paris Review Interviews, II
Orhan Pamuk (intr.)

Vijfhonderd pagina's aan interview, met in dit geval zestien auteurs die over hun werk praten. Waarom zou iemand de moeite ... lees verder »

[telt 684 woorden]
Paris Review Interviews, III

Paris Review Interviews, III
Margaret Atwood (intr.)

Er is éen nadeel aan boeken als deze interviewbundel. Ik ben allereerst toch het meest geïnteresseerd in de gesprekken met ... lees verder »

[telt 590 woorden]
Paris Review Interviews, IV

Paris Review Interviews, IV
Salman Rushdie (intr.)

De bundels met interviews uit het tijdschrift Paris Review zullen voor elke lezer verschillend zijn. Want, er staan altijd gesprekken ... lees verder »

[telt 748 woorden]
Pijn in het peloton

Pijn in het peloton
Pieter Cramer & Frans Bevers

Voorname reden om een boek te lezen dat enkel gaat over de pijn bij professionele wielrenners was omdat ik ideeën ... lees verder »

[telt 778 woorden]
Poldermodel

Poldermodel
Santje Kramer

Mode-ontwerpers hebben éen groot probleem met de Nederlandse vrouw. Want die wil allereerst praktische kleding. Wat zij ook koopt, ze ... lees verder »

[telt 370 woorden]
Potter on Potter

Potter on Potter
Dennis Potter

I read this book as background material to Dennis Potter's TV series The Singing Detective, that I watched on DVD ... lees verder »

[telt 132 woorden]
President Masaryk Tells His Story

President Masaryk Tells His Story
Karel Čapek

Geen kans dat ik dit boek ooit gelezen had, als Karel Čapek er niet voor verantwoordelijk was geweest. Terwijl hij ... lees verder »

[telt 391 woorden]
Prettig gesprek

Prettig gesprek
Theo van Gogh

Hoe zal Theo van Gogh herinnerd worden? Afgezien van de brute manier waarop hij vermoord is… Zal ook maar iets ... lees verder »

[telt 358 woorden]
Propaganda and the Public Mind

Propaganda and the Public Mind
Noam Chomsky

De vraaggesprekken in het boek Imperial Ambitions bevielen me zeer. Maar het was een vergissing om te denken dat een ... lees verder »

[telt 370 woorden]
Rechtspraak is mensenwerk

Rechtspraak is mensenwerk
Michiel van Kleef & Suse van Kleef

Hoe cynisch mag een overheid zijn? Dat zal waarschijnlijk geen andere vraag zijn dan het aloude filosofische probleem wat tirannie ... lees verder »

[telt 826 woorden]
Reporting

Reporting
David Remnick

De tip om dit boek te lezen kwam van Gerard van Westerloo, die het terloops roemde tijdens een interview op ... lees verder »

[telt 509 woorden]
Required Writing

Required Writing
Philip Larkin

Er zijn Larkin-liefhebbers die het proza in Required Writing minstens zo vaak opslaan als zijn poëziebundels. Ik zit niet zo ... lees verder »

[telt 678 woorden]
Schelmenjaren van Martin Bril

Schelmenjaren van Martin Bril
Astrid Theunissen

Schrijvers zijn gauw eens gemankeerde mensen -- tenzij ze zich tot een luttel paar boeken hebben weten te beperken, en ... lees verder »

[telt 375 woorden]
Scheppend nihilisme

Scheppend nihilisme
Willem Frederik Hermans

Een geleend boekomslag ditmaal, die aan een website gelinkt is. De interviewbundel Scheppend Nihilisme staat helemaal online, en van het ... lees verder »

[telt 316 woorden]
Schitterend ongeluk

Schitterend ongeluk
Wim Kayzer (red.)

Ambitie is een mooi ding, zolang anderen daar niet onder hoeven te lijden. En een vraag is voor mij of ... lees verder »

[telt 719 woorden]
Schrijven

Schrijven
Jan Brokken

Dertig jaar nadat Jan Brokken de belangrijkste schrijvers in Nederland interviewde -- op Reve en Hermans na dan -- zijn ... lees verder »

[telt 319 woorden]
So You’ve Been Publicly Shamed

So You’ve Been Publicly Shamed
Jon Ronson

Altijd als een boek tegenvalt, dringt zich de vraag op: waarin ging het dan mis? En tegenwoordig komt daar de ... lees verder »

[telt 779 woorden]
Spectator

Spectator
Studs Terkel

Deze interviewbundel van Studs Terkel [1912 – 2008] week af van het stramien waaraan ik zo gewend was geraakt. Elk ... lees verder »

[telt 262 woorden]
Spiegels

Spiegels
Jan Brokken

Brokken schrijft tegenwoordig vooral romans, zo lijkt het. En ach, die zijn wel prettig ook. Niets waardoor een lezer ineens ... lees verder »

[telt 151 woorden]
Sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het

Sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het
Wim Brands in gesprek met René Gude

Vreemd voor een zo recent boek, dat de weerslag van twee gesprekken biedt, is dat beide gesprekspartners er nu al ... lees verder »

[telt 602 woorden]
Sterven of liegen

Sterven of liegen
Louis Ferdinand Céline

Céline [1894 – 1961] schreef twee boeken die ik eens in de tien jaar moet herlezen. Dat zijn de romans ... lees verder »

[telt 423 woorden]
Strong Opinions

Strong Opinions
Vladimir Nabokov

Herlezen is het enige lezen. En misschien heb ik deze waarheid wel van Vladimir Nabokov geleerd. Want ook hij doet ... lees verder »

[telt 980 woorden]
Trochpaden

Trochpaden
Geart de Vries

Reden om dit boek te lezen was om meer te leren over wat Lolle Nauta opgaf als reden niet meer ... lees verder »

[telt 501 woorden]
Tschernobyl

Tschernobyl
Swetlana Alexijewitsch

Of het voor mij werkt om een heel boek te lezen dat uit monologen bestaat? Van telkens heel verschillende mensen? ... lees verder »

[telt 599 woorden]
Twee zielen

Twee zielen
Ger Groot

De meeste filosofen zie ik als goochelaars. Hun trucs zijn vaak vermakelijk, maar het blijft natuurlijk oplichterij. Met dit verschil ... lees verder »

[telt 351 woorden]
U mag alles over mij schrijven

U mag alles over mij schrijven
Karel van het Reve

Een interview met een schrijver is een merkwaardig construct. Schrijvers blinken nu eenmaal doorgaans uit in slechts éen ding. Het ... lees verder »

[telt 332 woorden]
Verhalen uit de ambulance

Verhalen uit de ambulance
Mariëtte Middelbeek

De vijftig korte geschiedenissen in dit boek gaan uiteindelijk allemaal simpelweg rechtstreeks over leven en dood. Wat zowel een kracht ... lees verder »

[telt 504 woorden]
Vermogen te verlangen (9 letters)*

Vermogen te verlangen (9 letters)*
Liesbeth Koenen

Een interview kan een uitstekend middel zijn om in kort bestek een breed publiek uit te leggen waar iemand mee ... lees verder »

[telt 753 woorden]
Visiting Mrs Nabokov

Visiting Mrs Nabokov
Martin Amis

Van de boeken die na de dood van auteur worden uitgegeven, weet je in de regel zonder te lezen al ... lees verder »

[telt 565 woorden]
Wer erfindet die Computermythen?

Wer erfindet die Computermythen?
Joseph Weizenbaum & Gunna Wendt

Eén van de pioniers van het vak kunstmatige intelligentie (AI) werd ook al meteen de grootste criticus daarvan. Joseph Weizenbaum ... lees verder »

[telt 699 woorden]
What We Say Goes

What We Say Goes
Noam Chomsky

Hoe ging het ondertussen met de wereld? Weinigen die daar beter geïnformeerd over oordelen dan Noam Chomsky. Al is het ... lees verder »

[telt 468 woorden]
Will the Circle Be Unbroken?

Will the Circle Be Unbroken?
Studs Terkel

Elk boek vraagt om een bepaalde stemming om goed ontvangen te worden. Dit is éen van de redenen waarom ik ... lees verder »

[telt 318 woorden]
Woord is aan de schrijver

Woord is aan de schrijver
Arjan Peters

Peters onderscheidt zich van andere literaire critici, doordat hij weleens een vraaggesprek heeft met een schrijver. Sommige van deze interviews ... lees verder »

[telt 334 woorden]
Writers at Work

Writers at Work
Kay Dick (sel.)

Het tijdschrift Paris Review publiceert al sinds 1953 maandelijks een interview over het vak met een bekende auteur. Daar heeft ... lees verder »

[telt 556 woorden]
Zeg mijn lezers dat ik doorschrijf

Zeg mijn lezers dat ik doorschrijf
Joris van Casteren

De belangrijkste vraag wordt nooit gesteld in deze bundel met schrijversinterviews. Waarom kozen de auteurs ervoor om lange fictiewerken te ... lees verder »

[telt 585 woorden]
Zo makkelijk kom je niet van boeken af

Zo makkelijk kom je niet van boeken af
Umberto Eco & Jean-Claude Carrière

Opvallend dat een uitgave die over het boek als cultuurgoed gaat, las als een uitgeschreven televisieprogramma. Of misschien is het ... lees verder »

[telt 520 woorden]