Wild Horses ~ Dick Francis

► door: A.IJ. van den Berg

Dick Francis brengt tegenwoordig, met hulp van zijn zoon, weer elk jaar een thriller uit. Ik lig er zelfs al twee achter. Maar, gezien de kwaliteit van de meest recente die ik wel las, kunnen die nieuwe nog wel even wachten. Er zijn ook genoeg oude te herlezen.

Want, dat is het merkwaardige met deze boeken, ik onthoud het plot er niet van. Zet ze een paar jaar weg op de plank, en ze zijn weer als nieuw. Behalve dan dat ik niet vergeten ben of zo’n boek me plezier bracht of niet.

Deze had ik onthouden als langdradig, en redelijk ongeloofwaardig.

Dat bleek zo te zijn, om de weinig waarschijnlijke verwikkelingen. Het is éen ding om een verhaal te vertellen over een jonge regisseur, en de moeilijkheden die hij ondervindt bij het maken van een nieuwe speelfilm. Het wordt al iets heel anders als het verhaal van die speelfilm wortels heeft in het verleden, iedereen er al bijna alles over vergeten is, maar enkele betrokkenen van toen er desondanks veel aan gelegen is om het filmen te saboteren.

Latere boeken van Francis hebben tegelijk ook altijd iets aardigs, aan research. Deze is vrij geloofwaardig in de beschrijving van het filmproces; afgezien van de hinderlijke aanwezigheid van de beroemde scenarist. En dan gaat het verder nog over grote messen ook — als verzamelobject — zoals de cover verraadt.

Maar enfin, eenmaal het boek ingezogen, wil ik toch weten hoe het afloopt. En veel titels van anderen maken dat al niet eens in me los.

Dick Francis, Wild Horses
377 pagina’s
Pan Books 1995, oorspronkelijk 1994

[x]opgenomen in het dossier: