Break In ~ Dick Francis

► door: A.IJ. van den Berg

De thriller Break In is éen van deeltjes Francis die ik indertijd gekocht heb zodra die als nieuwe paperback op de markt kwam. Dat was elk jaar weer een vreugde. En zo bezien lees ik zijn boeken dus al zeker vijfentwintig jaar. Wat het ook bijzonder maakt dat er nog zo veel op boeklog zijn langsgekomen.

Break In herinnerde ik me alleen als niet helemaal geslaagd. Een herleesbeurt lokte daarom nooit. Maar nu ik ook enkele boeken van zijn zoon heb gelezen, is de definitie van een slechte Dick Francis radicaal veranderd.

Misschien dat het boek me nu zou meevallen.

Alleen was dit niet helemaal het geval.

Wel werd onmiddellijk het verschil tussen een echte en een imitatie-Francis duidelijk. Dit boek blijft tot het eind prettig onvoorspelbaar — behalve dan dat voorspelbaar is dat alles goed zal aflopen. En de auteur grijpt niet naar sjabloonellende om de held nog weer wat verder in het nauw te brengen.

De hoofdpersoon van dit boek blijft zelfs redelijk onbeschadigd. En misschien is hij wel wat té perfect; net als de mensen om hem heen.

Break In gaat over eer, en wanneer het terecht is die te verdedigen. Ik vermoed dat me bij eerste lezing tegenstond dat er een merkwaardige familievete in het boek voorkomt, die bij gelegenheid, als dit voor het verhaal uitkomt, sterker is dan de rede of vriendschap.

Verder is dit een verhaal over de Engelse tabloid-pers, en hun vermogen om mensen kapot te schrijven.

De hoofdpersoon heeft een tweelingzus, die getrouwd is met iemand van die andere familie uit de vete. De vader van deze zwager is een onscrupuleuze eerjager, die graag tot sir verheven wil worden, hoewel hij in zijn queeste naar glorie heel wat mensen beschadigd heeft; waaronder zijn eigen zoon.

Dan probeert éen tabloid die vader aan te pakken via de zoon, door te suggereren dat deze zijn rekeningen niet meer zou kunnen betalen. En omdat dit in de krant staat, geloven nogal wat mensen dat

Komt de hoofdpersoon helpen redden…

Dick Francis, Break In
272 pagina’s
Pan books 1987, oorspronkelijk 1985

[x]opgenomen in het dossier: