Blood Sport ~ Dick Francis

► door: A.IJ. van den Berg

Dacht ik even een thriller van Francis te lezen die ik niet kende, speelde alleen dat deze zo matig is dat die ook maar beter vergeten kon blijven. Dick Francis maakt voor de verandering een speciaal agent de hoofdpersoon. En dan ook nog eentje die met een pistool onder het kussen slaapt. Maar geen moment wordt duidelijk waarom die man zich toch zo onveilig voelt.

Wel maakt hij een tamelijk levensmoede indruk.

Dan blijkt het plot ook nog eens van een soort te zijn dat door technische ontwikkelingen allang achterhaald is. Er verdwijnen kostbare dekhengsten, zonder dat daar losgeld voor geëist wordt. Maar vermoedelijk doen die verdwenen paarden toch nog ergens hun nuttige plicht. Of niet?

Tegenwoordig zou alleen door een simpele DNA-test geen enkel probleem meer zijn om te bepalen of een veulen daadwerkelijk de afstamming heeft die op de papieren staat. Maar, als Francis’ plot niet zo vaag was geweest, had die ontnuchterende gedachte niet al tijdens het lezen bij me hoeven te ontstaan.

En dan gaat de voornaamste romantische verhaallijn ook nog over de levensmoede hoofdpersoon, van 38, en een jong meisje. Niet alleen is zij met haar 17 lentes wel erg pril, ze blijkt ook nog de dochter van zijn baas te zijn. Dus kan er nooit iets tussen die twee gebeuren.

Hawar, snel maar weer vergeten dus, deze. Boeklog bestaat ook om me te leren wat beter niet opnieuw gelezen kan worden.

Dick Francis, Blood Sport
240 pagina’s
Pocket Book Edition 1975, oorspronkelijk © 1968

[x]opgenomen in het dossier: