Shattered ~ Dick Francis

► door: A.IJ. van den Berg

Dit was het voorlopig laatste boek van deze schrijver. Maar het gerucht ging dat Francis deze maand voor het eerst in lang weer eens een nieuwe thriller zou uitbrengen. In 2000 stierf zijn vrouw, die de research voor zijn boeken deed. Sindsdien zweeg hij.

Kwade tongen beweren dan ook dat mevrouw Francis de eigenlijke schrijver was.

Heel interessant is dat allemaal niet. Maar de theorie zou wel verklaren waarom enkele van de latere boeken een hoofdpersoon hebben met een beroep dat het ekstergedrag in vrouwen aanwakkert. Deze in dit boek is glasblazer, die ook van die prulletjes voor in huis verkoopt.

Francis zelf dan weer staat erom bekend zo goed te kunnen beschrijven hoe het is om gewond te zijn. Komt nog uit zijn tijd als jockey, toen ook hij wel eens hard op de grond kwam.

Alsof hij die reputatie bevestigen wil, is de hoofdpersoon van dit boek al drie keer in elkaar gemept voor het verhaal echt begint.

Het plot draait uiteindelijk dan over geheimen, op een verdwenen videoband. En goed beschouwd rammelt het verhaal daardoor nogal, want waren die geheimen werkelijk helemaal te reduceren tot die ene videocassette? Had echt elkeen verder helemaal niets onthouden?

Maar goed, dat zijn vragen die zich pas achteraf opdringen. Want zelfs een mindere Francis leest nog altijd te prettig door, om niet ook onwaarschijnlijkheden te verdragen.

Dick Francis, Shattered
295 pagina’s
Pan Books © 2001, oorspronkelijk 2000

[x]opgenomen in het dossier: