Flying Finish ~ Dick Francis

► door: A.IJ. van den Berg

Vaste lezers van boeklog zal mijn liefde voor de boeken van Dick Francis inmiddels wel zijn opgevallen. Betere ontsnappingslectuur ken ik dan ook nauwelijks. Geef me anderhalf uur met zo’n boekje als dit, en ik ben helderder en opgewekter dan daarvoor. Dat zal geen televisieprogramma ooit lukken.

Flying Finish is er éen uit de beginperiode van Francis. Daarvoor geldt nog dat de standverschillen tussen de personages behoorlijk aangezet worden. De hoofdpersoon in dit boek is zelfs een graaf, maar dan wel weer eentje die daar niets van weten wil.

Prettig aan Francis’ schrijven, is dat hij altijd zijn best doet de lezer meteen het verhaal in te sleuren. Dit boek vormt daar wat een uitzondering op. Het duurt zelfs lang voordat duidelijk wordt wat de misdaad precies is. Maar er verdwijnen wel steeds mensen. Dat gegeven maakt dat de spanning lang onderhuids blijft broeien.

Deze thriller bevat veel reisscène’s in vrachtvliegtuigen — waarbij ik toch erg aan Nevil Shute moest denken — en het ook is al snel duidelijk dat de hoofdpersoon zich met zo’n vliegtuig uit de moeilijkheden moet redden. Maar bovenal telt dat het voelt of dit boek te kort is. Ik wilde weten hoe het verder ging, zelfs al mocht dat dan inmiddels voorspelbaar zijn geworden. Al was het maar om de liefdesromance, die éen van de meest heftige uit al zijn boeken is.

Dick Francis, Flying Finish
223 pagina’s
Pan Books 1968, oorspronkelijk 1966


[x]opgenomen in het dossier: