10lb Penalty ~ Dick Francis

► door: A.IJ. van den Berg

Francis blijft in de hogere kringen bezig met dit boek, over een jonge politicus die zich opmaakt voor de lange opmars naar de macht. Maar eerst moet daarvoor nog een hoge hindernis genomen worden. Hij dient wel in het Britse Lagerhuis verkozen te worden, bij een tussenverkiezing.

Eerste probleem daarbij is al dat zijn vrouw jong stierf, en kiezers liever geen alleenstaanden hebben om hun district te vertegenwoordigen. Dus neemt hij zijn zoon mee, als bewijs ooit wel getrouwd te zijn geweest. Alleen maar om er dan besmuikt van beschuldigd te worden dat het zijn kind niet is, maar een broodpootje. Onder meer.

Dit boek had als grote probleem dat het niet ophoudt na die eerste verkiezingsronde. Want die was nog wel interessant, zeker voor wie gewend is aan hoe Nederlandse politici campagne voeren. Francis weet trouwens ook heel knap te vermijden om kleur te bekennen. Nooit wordt duidelijk voor welke partij die kandidaat staat. En toch stoort dat niet.

Maar dan neemt het verhaal ineens een sprong van jaren, en wordt in feite dezelfde intrige nogmaals verteld, maar dan samengebalder en met nog hogere belangen.

Door die pauze in tijd verliest dit boek voor mij totaal zijn vaart, en daarmee alle belang. Hoe goed die eerste helft ook was. Zelfs de uitgebreid beschreven bezoekjes aan Downingstreet 10 worden daarmee loos gepronk om weinig.

Dick Francis, 10lb Penalty
308 pagina’s
Pan Books © oorspronkelijk 1997

[x]opgenomen in het dossier: