Come to Grief ~ Dick Francis

► door: A.IJ. van den Berg

Dick Francis’ thrillers hebben vrijwel altijd een andere hoofdpersoon. Al is zelfs die regel niet helemaal waar, omdat Francis in interviews weleens heeft laten doorschemeren dat zijn hoofdpersonen allemaal zijn zoals hij.

Wel is er inmiddels een klein reeksje aan boeken over Sid Halley, de oud-jockeykampioen die privé-detective werd. Ook Francis’ net verschenen boek gaat weer over Halley, en ooit was er een TV-serie met dat personage als hoofdpersoon.

Halley past in die traditie van een hoofdpersoon die een handicap toebedacht kreeg. Al is dat in dit geval ook echt zo; hij verloor zijn linkerhand, door de gevolgen van een ongeluk tijdens een race. En om éen of andere reden lijkt het of dit lichamelijke gebrek het geweld in de Sid Halley- boeken net even sadistischer en grover maakt als normaal.

Voor mij hoeft dat niet zo.

Daarbij komt dat in dit boek de slechterik al bij voorbaat bekend is, en het hele plot erom draait of deze man door de rechtbank veroordeeld zal kunnen worden of niet. Maar de crux is dat werkelijk niemand hem tot de gepleegde misdaden in staat acht.

Ik moest het herlezen van de Francis-thrillers met dit boek maar eens stoppen. Hoewel fraai opgezet, bevatte dit verhaal net te veel onwaarschijnlijkheden om me te boeien. Dat is jammer.

Dick Francis, Come to Grief
407 pagina’s
Pan Books, oorspronkelijk 1995

[x]opgenomen in het dossier: